Aceasta este cu adevărat "cea mai bună tehnică" de aplicare a picăturilor de ochi, indiferent de marca medicamentului.
Atunci când trebuie să îţi pui în ochi picăturile, te confrunţi cu două probleme majore: prima este să reuşeşti să pui picăturile din recipient pe suprafaţa ochiului tău; a doua problemă este să ajuţi picătura din medicament de pe suprafaţa ochiului să rămână în interiorul ochiului, pentru a trata afecţiunea.
Înainte de toate, aminteşte-ţi următoarele lucruri:
- Spală-ţi mâinile înainte cu apă şi săpun de a-ţi aplica picăturile în ochi. Usucă-le cu un prosop curat.
- Fii foarte atentă şi ai grijă să nu laşi vârful recipientului cu lichid să atingă nicio parte a ochiului tău.
- Asigură-te că recipientul cu picăturile rămâne curat.
- Dacă aplici mai mult de o picătură (sau aplici mai multe tipuri de picături de ochi), aşteaptă cinci minute înainte de a pune în ochi următoarea cantitate de lichid. În acest fel, vei împiedica prima picătură de ochi să fie "spălată" sau îndepărtată de a doua picătură.
- Toate picăturile de ochi şi toate medicamentele trebuie păstrate cât mai departe de zonele în care au acces copii, astfel încât cei mici să nu intre în posesia lor.
Paşii corecţi pentru aplicarea picăturilor de ochi:
1. Începe prin a-ţi înclina capul pe spate în timp ce stai aşezată, fie stai în picioare sau stai întinsă pe pat. Cu degetul arătător aşezat pe locul moale, chiar sub pleoapa inferioară, trage uşor de pleoapă în jos, pentru a forma un "buzunar" între globul ocular şi pleoapă.
2. Uită-te în sus, spre tavan, cu ambii ochi. Ţine sticluţa în cealaltă mână (îţi poţi odihni o parte a mâinii pe frunte dacă este necesar să nu o mişti în timp ce îţi pui picăturile).
Pune o picătură din recipient sau o cantitate mică din lichidul prescris de medic în buzunarul format de pleoapa ta inferioară.
3. Nu clipi şi nu îţi şterge ochiul cu mâna. De asemenea, nu atinge vârful sticluţei de suprafaţa ochiului sau de faţa ta.
4. Închide ochiul sau ochii. Ţine ochiul închis timp de două sau trei minute, fără să clipeşti.
5. Opţional (dar important): apasă uşor pe colţul interior al ochilor tăi cât sunt încă închişi, cu degetul arătător şi cu degetul mare, timp de două sau trei minute (pentru a împiedica picăturile să alunece pe gâtul tău şi să îţi intre în sistem).
De ce este important să aplici această presiune
Probabil acest ultim pas nu îţi era cunoscut. Este important, însă, să laşi pleoapele închise şi să apeşi uşor cu degetul arătător timp de 2 minute. Studiile au arătat că este nevoie de acest interval de 2 minute pentru ca picătura să penetreze complet suprafaţa ochiului, pentru a pătrunde în interiorul lui. Apoi poţi pune capacul la sticluţa cu picăturile, ţinând ochii încă închişi.
Pleoapele închise şi presiunea exercitată pe canalul lacrimal sunt doi aliaţi care te ajută să eviţi efectele secundare sistemice ale picăturilor de ochi (care sunt medicamente puternice), împiedicând astfel picăturile să ajungă în interiorul nasului, acolo unde ar putea să intre rapid în fluxul sangvin. Dar după două minute, picătura este complet absorbită în ochi.
La final, spală-te din nou pe mâini, pentru a îndepărta orice urmă de medicament care s-ar fi putut scurge pe degetele tale. Surse: 1, 2, 3, 4.