Potrivit estimarilor specialistilor, pana in 2030, aproximativ 11,1% din populatia Romaniei va suferi de diabet zaharat. Asa ca este foarte importanta depistarea din timp a acestei boli. In Romania, peste 800.000 de persoane sufera de diabet zaharat, estimandu-se ca pana in 2030 numarul acestora va reprezenta aproape 11,1% din populatie (sursa: comunicatemedicale.ro). Ceea ce este si mai ingrijorator sunt semnele ascunse ale acestei boli, pe care oamenii nu le iau ca pe niste semnale de alarma si le ignora.
Diabetul este o boala cronica, iar din cauza ei, organismul este incapabil sa produca suficienta insulina si sa descompuna in mod corespunzator glucoza in sange. Glucoza provine din alimente si este utilizata de celulele noastre pentru energie. Fara aceasta energie, nu putem trai.
Prin urmare, de ce ar trebui sa iti pese?
Diabetul afecteaza pe toata lumea - nu numai pacientul, dar si familiile si comunitatile in ansamblu sunt afectate. Diabetul zaharat necontrolat (nediagnosticat) poate duce la complicatii grave, cum ar fi: boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, orbire, amputari ale unor membre, insuficienta renala si moarte.
Majoritatea oamenilor sufera de diabet de tip 2, o boala care, in cele mai multe cazuri, ar putea fi evitata in totalitate daca persoanele ar urma o dieta sanatoasa si ar face exercitii fizice regulate si, bineinteles, ar merge la medic pentru testari de rutina ale nivelului glucozei din sange. Obezitatea este unul dintre cele mai puternice semne precursoare ale diabetului de tip 2, asa ca este crucial sa iti mentii greutatea sub control. Cu toate acestea, unii oameni au o predispozitie genetica puternica de a dezvolta diabet zaharat, de pilda populatia indiana, scrie health24.com.
Prin urmare, este foarte importanta cunoasterea factorilor de risc pentru diabetul zaharat. Simptomele initiale pentru diabetul de tip 2 (cum ar fi oboseala/extenuarea, setea crescuta si urinarea frecventa, infectii frecvente si vedere incetosata) sunt foarte usoare si se dezvolta atat de treptat, de gradual, incat multi oameni, de cele mai multe ori, nu reusesc sa le recunoasca in calitate de semnale de alarma care indica prezenta diabetului zaharat.
Citeste si: Vrei sa scazi nivelul glicemiei? Iata un suc verde ideal pentru diabetici
Consumul zilnic de iaurt contribuie la mentinerea sanatatii
Cristian Margarit, despre interventia nutritionala in diabet
A scapat de diabet cu aceasta dieta - Iata ce presupune!
De ce sa bei bere: hameiul lupta cu diabetul si bolile de inima
Sucurile iti cresc riscul de a face diabet!
Sursa foto: freedigitalphotos.net