Zilele din perioada Sărbătorilor de iarnă sunt pline de tentaţii culinare gustoase, care pot să influenţeze şi chiar să "deraieze" peste obiceiurile alimentare sănătoase. Şi în vreme ce săptămânile acestea mâncarea de pe mesele festive poate fi un test pentru oricine, ei bine, preparatele de pe masa de Crăciun sau de Revelion pot fi o problemă aparte pentru persoanele care suferă de diabet.
Iată mai jos câteva sfaturi pe care să le urmezi pe perioada Sărbătorilor, oferite de nutriţionişti de top, care te vor ajuta să te bucuri de acest sezon minunat, indiferent dacă suferi de prediabet sau ai deja diabet.
1. Respectă-ţi planul
Pe cât posibil, încearcă să îţi respecţi dieta ta obişnuită şi planul după care trebuie să îţi iei medicamentele, aşa cum ţi-a stabilit medicul tău. Şi asigură-te că vei continua să îţi iei în mod regulat glicemia. Aceste lucruri te vor menţine ancorată în realitatea acestei boli.
2. Nu sări peste mese
Multe persoane vor sări peste mesele principale toată ziua, în anticiparea acelei mese festive copioase din seara de Crăciun sau Revelion. Asta, spun medicii, este o greşeală. Dacă sari peste mese, mai mult ca sigur vei face excese şi vei mânca mai mult decât este cazul, pentru că, până va sosi ora mesei, tu vei fi deja înfometată.
3. Nu te duce înfometată la petrecerile la care eşti invitată
Medicii specialişti în nutriţie spun să nu te duci înfometată la o petrecere, deoarece acolo există prea multe tentaţii culinare care îţi pot afecta glicemia. Însă ai putea să iei o gustare cu un conţinut scăzut de carbohidraţi înainte să ieşi pe uşă, pentru a ţine în frâu senzaţia de foame. Nutriţioniştii îţi recomandă să mănânci câteva nuci de tot felul, brânză şi fructe, hummus şi o legumă sau alte combinaţii de proteine şi grăsimi sănătoase.
4. Încearcă înlocuitori atunci când găteşti
Ia în considerare ideea de a revizui reţetele, prin înlocuirea ingredientelor "light" sau fără grăsimi cu unele ingrediente obişnuite. Nutriţioniştii îţi recomandă de asemenea să prepari la aburi legumele în loc să le sotezi în unt, să foloseşti condimente în loc de zahăr atunci când coci prăjituri şi să înlocuieşti zahărul normal cu îndulcitori sau alţi înlocuitori ai zahărului.
5. Fă alegeri inteligente în privinţa alimentelor
Dacă planifici să mănânci un desert după cina de Crăciun, ia în considerare sfatul nutriţioniştilor şi redu carbohidraţii pe care îi consumi în timpul mesei. Iar dacă vrei să încerci mai multe preparate culinare cu un conţinut ridicat de carbohidraţi – de pildă cartofii sau umplutura din anumite mâncăruri – ia-ţi porţii mai mici. Gândeşte-te la masa ta de Crăciun ca la o oportunitate de a vedea şi gusta din mostre de mâncare, şi nu de a mânca porţii întregi şi uriaşe.
Atunci când iei gustările, evită chips-urile, covrigeii şi biscuiţii de tip crackers. În locul acestora, alege legume pe care le poţi înmuia într-un sos, fructe, somon, creveţi sau brânză. Şi cel mai sigur ar fi să eviţi sosul de friptură, dar şi alte tipuri de sosuri.
6. Fii atentă la farfuria ta
Un truc simplu este să foloseşti o farfurie mai mică la cina de Crăciun. Prin simplul fapt că alegi o farfurie mai mică, vei reduce cantitatea de alimente pe care o mănânci cu până la 30% sau chiar 50%, spun medicii nutriţionişti.
La cină, mănâncă preparate cu un conţinut scăzut de carbohidraţi – proteine, legume, brânzeturi şi fructe – înainte de a te înfrupta din piureul de cartofi sau alte preparate ce conţin cartofi. În acest fel, îţi vei umple stomacul mai întâi cu alimente sănătoase.
Nutriţioniştii le reamintesc persoanelor care suferă de diabet să folosească metoda farfuriei, care recomandă ca jumătate din farfurie să fie alcătuită din legume care nu conţin amidon. Doar un sfert din farfurie ar trebui să conţină preparate cu amidon, cum ar fi orezul şi cartofii.
7. Savurează-ţi mâncarea
Fă-ţi timp pentru a-ţi savura mâncarea din faţa ta, prin simplul act de a pune furculiţa jos între două îmbucături. Bucură-te cu adevărat de alimentele pe care ai voie să le mănânci doar o dată pe an.
Şi rezistă tentaţiei de a te ridica să îţi mai pui mâncare în farfurie. Aşteaptă câteva minute înainte de a te duce la bufet să îţi iei mai multă mâncare, deoarece acest truc îi va da timp stomacului să comunice cu creierul tău, trimiţând un semnal de saţietate, explică medicii.
8. Evită alcoolul şi băuturile dulci
Limitează consumul de alcool la o singură băutură (bărbaţii cu diabet ar trebui să se limiteze la două băuturi alcoolice). Dacă te bucuri de o băutură alcoolică, mănâncă cea înainte sau bea alcoolul în timpul cinei, pentru a preveni un nivel prea mic al glicemiei (n.r. – cantitatea de glucoză aflată în sânge).
Atunci când bei alcool, evită combinaţiile cu un conţinut ridicat de calorii, cum ar fi sucurile şi băuturile carbogazoase pline de zahăr. De asemenea, evită băuturile dulci şi non-alcoolice, cum ar fi punch-ul de fructe, sucurile de mere, ciocolata caldă, etc. În locul acestora, alege apă minerală sau băuturi infuzate.
9. Fii activă
Încearcă să ai cel puţin 30 de minute de activitate fizică în fiecare zi. Fiind activă din punct de vedere fizic, nu doar că vei arde calorii, dar sportul şi mişcarea îţi vor scădea glicemia. De asemenea, activitatea fizică te ajută să contracarezi efectele unei cine copioase, la care ai mâncat mai mult decât aveai nevoie. Valorile glicemiei de după o masă copioasă pot fi extrem de ridicate, aşa că e bine să faci o plimbare de doar 10 sau 15 minute pentru a scădea glicemia cu 20 sau 30 de unităţi. (Sursa)