Iata 10 lucruri sustinute de stiinta care iti pot fi de folos in cresterea si educarea copilului tau.
Lectii de muzica
In comparatie cu copiii din grupurile controlate, copiii din grupurile de muzica sunt mai expusi cresterii IQ-ului. Efectul este relativ mic, dar se bazeaza pe testele de IQ si o masura standardizata de realizare academica.
Muzica nu ii ajuta doar pe cei mici, ci si pe cei mai in varsta, cum ar fi bunicii, intrucat le sunt compensate unele dintre efectele nocive ale imbatranirii.
Exercitii fizice
Cand esti intr-o forma fizica buna, capacitatea de a invata se dezvolta. Dupa ce fac exercitii fizice, oamenii folosesc pana la 20% cuvinte noi, pe care in mod normal nu stiau ca le au in vocabular. Mai mult decat atat, atunci cand faci efort fizic sangele se duce la creier si se concentreaza mai mult pe memorie, reusind sa inveti cu pana la 30% mai bine decat inainte.
Nu ii citi copilului, citeste cu el
Da mai multa atentie cititului, nu doar pozelor din carti. Niciodata nu este prea devreme sa iti inveti copilul sa citeasca. Daca ii citesti copilului, iar el se uita doar la poze, nu faci decat sa ii incetinesti procesul de dezvoltare al vocabularului.
Privarea de somn nu iti lasa copilul sa se dezvolte
Lipsa unei ore de somn la un copil de clasa a sasea ii transforma creierul copilului intr-un creier de copil de clasa a patra. „Lipsa unei ore de somn este echivalentul pierderii a doi ani de maturizare si dezvoltare cognitiva”, explica Sadeh.
IQ-ul nu foloseste la nimic daca nu exista autodisciplina
Foarte multe studii arata ca vointa este singurul cel mai important factor pentru a avea succes in viata. Invata-ti copilul sa fie disciplinat si sa nu fie nevoit sa i se spuna ce sa faca, cand sa faca si de ce sa faca.
Invatarea este un proces activ
Daca ii citesti copilului sau ii pui DVD-uri sa asculte carti, in loc sa le citeasca, nu faci decat sa ii incetinesti procesul de invatare. Mai degraba da-i o carte in mana copilului si pune-l sa-ti citeasca macar 20-30 de minute pe zi, de preferat seara, inainte de culcare. Cu siguranta vei observa schimbari majore in bine.
Recompensele pot fi un lucru bun, la momentul potrivit
Nu-i da recompense copilului tau pentru a suplini lipsa ta in cresterea si dezvoltarea sa. Lanseaza-i provocari si determina-l sa castige recompensele cu adevarat. Lasa-l sa lupte pentru ceva ce isi doreste si, ce este si mai important, nu il indopa cu mancaruri nesanatoase, doar pentru ca ii plac foarte mult. Mancarea nesanatoasa afecteaza creierul.
Un copil fericit este un copil de succes
Ajuta-ti copilul sa aiba mult incredere in el, chiar si atunci cand ai impresia ca nu are nicio sansa. Lasa-l sa spere si sa lupte, sa fie fericit pentru realizarile sale si sa invete din greseli ca data viitoare sa faca lucrurile mai bine. Doar asa copilul tau va putea avea succes in viata.
Anturajul are rolul lui
Genetica ta si a partenerului tau de viata are un efect foarte mare asupra copilului vostru, dar si in modul in care o sa il cresteti. Totusi, mai important decat modul in care il influenteaza genetica, este anturajul in care o sa se invarta. Asigura-te ca pruncul tau creste intr-un anturaj curat, sigur, cu dragoste si intelegere, ca in sanul familiei.
Crede in copilul tau
Daca tu crezi ca cel mic este mai destept decat ceilalti, asta va face diferenta. Intereseaza-te de educatia sa la scoala, discuta cu profesorii si nu permite nimanui sa iti atace copilul cand vine vorba de adevarata lui valoare. Daca i se spune ca este prost, adu-i argumente de ce nu este adevarat. Ceea ce spune mama are o valoare mult mai importanta decat ceea ce spune restul lumii.
Citeste si:
La ce sa te astepti de la un copil nascut in Anul Caprei
Fetita care a rupt blestemul celor 200 de ani
Relatia parinte-adolescent: Cum sa iti ajuti copilul sa isi stabileasca identitatea