Indiferent dacă copilul tău merge la şcoală etalând un dispozitiv nou-nouţ, fie că adolescentul tău este deja un profesionist în folosirea telefonului mobil, este important ca tu să te asiguri că toată lumea se află pe aceeaşi lungime de undă în legătură cu ceea ce înseamnă "folosirea responsabilă" a telefonului mobil.
Tu poţi să stai cu ochii pe copiii tăi acasă (e un fel de a spune), dar la şcoală, cei mici sunt pe cont propriu şi trebuie să respecte câteva reguli esenţiale.
Iată mai jos liniile principale după care se vor ghida copiii şi adolescenţii care au un telefon mobil:
1. Spune-i să respecte regulile şcolii.
Unele instituţii de învăţământ le permit elevilor să îşi folosească telefoanele mobile în anumite intervale de timp: între ore, în pauza de prânz, la locul de joacă sau chiar ocazional, în sălile de clasă.
2. Spune-i să răspundă la telefon atunci când sună mama sau tata.
Da, sunt ei, părinţii, cei care îl sună din nou pe copil. Ei bine, aminteşte-i cine plăteşte factura sau cartela de la telefonul mobil. Atunci când mama sau tata sau orice altă rudă importantă sună, aminteşte-i copilului că probabil este foarte important motivul pentru care îl apelează, aşa că nu e recomandat să vă închidă telefonul.
3. Spune-i să ceară permisiunea înainte de a downloada orice aplicaţie.
Chiar dacă adolescentul sau copilul are propriul cont de la un magazin online de aplicaţii, este bine să iasă din acele cont când intră în aplicaţiile pe care le descarcă.
Dacă unele aplicaţii necesită achiziţii suplimentare, aceste costuri vor ajunge pe factura părinţilor. Prin urmare, spune-i copilului tău că tu, ca mamă, trebuie să ştii costurile suplimentare pe care le presupune o descărcare de aplicaţii, trebuie să ştii dacă aplicaţia este corespunzătoare vârstei copilului.
4. Spune-i să nu se mândrească cu telefonul mobil. Faptul că deţine un astfel de dispozitiv este un privilegiu de care nu se bucură orice copil. Spune-i fiului sau fiicei tale că nu orice copil are acces la un telefon mobil.
Este în regulă ca adolescentul sau copilul tău să fie mândru de telefonul său (este, să nu uităm, un dispozitiv scump pentru care i s-a dat o responsabilitate), dar dacă se mândreşte şi se făleşte cu el, se pot întâmpla lucruri neplăcute, iar telefonul poate fi furat de alte persoane.
5. Spune-i să îşi folosească telefonul mobil pentru a face bine, nu rău. Ştii şi tu, ca mamă, că toţi copiii se comportă inadecvat uneori şi sunt răi atunci când e vorba de folosirea telefoanelor în incinta şcolii. Dă-i fiului sau fiicei tale un exemplu, spune-i ca el sau ea să fie un exemplu prin faptul că este responsabil/ă şi respectuos (respectuoasă) faţă de ceilalţi.
Spune-i să ceară permisiunea înainte de a-i face cuiva o poză. Spune-i să se gândească bie dacă un mesaj de tip text sau un filmuleţ poate răni, deranja sau ruşina pe altcineva. Spune-i să închidă telefonul mobil atunci când i se spune la şcoală că trebuie să facă asta. Şi mai spune-i să nu lase ca telefonul mobil să fie mai important decât o persoană care stă în faţa lui/ei. Sursa.