Primăvara este anotimpul cu cel mai mare risc de alergii oculare sezoniere. Într-un studiu publicat de Asociaţia de Astm şi Alergii, 67% dintre subiecţi s-au plâns că primăvara este cea mai problematică perioadă din an când vine vorba de protecţia ochilor.
Aprilie şi mai, lunile critice pentru alergiile oculare
Sezonul alergiilor începe mai devreme decât ai crede. Polenul se ridică în aer încă de la mijlocul lunii februarie, iar de la mijlocul lunii aprilie toţi copacii încep polenizarea. Din această cauză, aprilie este o lună critică pentru alergiile oculare, care continuă şi în luna mai, perioadă în care polenul ierbii, iritant pentru ochi, se împrăştie în aer într-o cantitate foarte mare.
Vântul şi ploile specifice acestor luni încurajează şi ele alergiile, pentru că pun polenul în mişcare. Persoanele cu sensibilitate la polen mai au cel puţin o lună de suferit, până la începutul lunii iunie, deoarece vara este o perioadă mai liniştită din punctul de vedere al alergiilor.
Învaţă să recunoşti simptomele la timp
"Alergiile oculare se manifestă clinic ca şi conjunctivite alergice ce apar ca răspuns la diferiţi factori de mediu, cel mai problematic fiind polenul. Principalele manifestări ale alergiilor sunt mâncărimea locală (prurit), senzaţia de arsură şi corp străin în ochi, roşeaţa ochilor (conjunctiva devine roşie), lăcrimarea abundentă şi edem al pleoapelor (pleoape umflate)", spune medicul oftalmolog Beatrice Voiculescu.
Alte simptomele care mai pot apărea în această perioadă la nivelul ochilor sunt: pleoape pufoase şi înroşite la margini; vedere înceţoşată; hipersensibilitate la lumină (fotofobie); mucus care poate provoca lipirea pleoapelor în timpul somnului; strănut intens; dureri de cap; congestia sinusurilor; oboseală, iritabilitate şi depresie.
De ce se înroşesc ochii?
Alergenii externi, cum ar fi polenul de la iarbă, flori sau copaci, determină mastocitele, celule prezente în număr mare la nivelul ochilor, să elibereze histamină, substanţa cu rol imunitar, care dilată vasele de sânge din ochi şi cauzează inflamaţie. Rezultatul: ochii se înroşesc, apare senzaţia de mâncărime şi ochiul lacrimează intens.
Cum diferenţiezi o răceală de o alergie oculară?
Nas înfundat, strănut, ochi roşii - sunt simptome comune răcelilor şi alergiilor. Durata simptomelor este un indicativ bun care te ajută să îţi dai seama dacă este vorba de o alergie sau de o răceală.
Simptomele unei răceli durează de obicei până la o săptămână, pe când simptomele unei alergii se pot extinde şi la 1-3 luni.
Cum îţi dai seama dacă eşti predispusă la alergii?
Mai întâi trebuie să răspunzi la câteva întrebări care te pot ajuta să vezi dacă ai o predispoziţie la alergii:
1. Există cazuri de alergii în familie? Specialiştii spun că alergiile se pot moşteni şi pot apărea la orice vârstă.
2. Ai o senzaţie de mâncărime a ochilor, în special în sezonul de primăvară?
3. Ai fost vreodată diagnosticată cu conjunctivită?
4. Ai nevoie deseori de medicamente antihistaminice sau decongestionante pentru a ţine sub control strănutul, tusea sau nasul înfundat?
Dacă ai răspuns cu "da" la peste jumătate dintre întrebări, atunci este indicat să îţi faci o programare la un specialist în oftalmologie.
Cum tratezi alergiile oculare de sezon
Chiar dacă cel mai bun aliat pentru alergiile sezoniere rămâne prevenţia, există anumite cazuri în care poate ai nevoie de opinia unui specialist şi de medicaţie.
Tratamentul nu vindecă alergia în sine, ci doar reduce simptomele bolii. În cazul în care simptomele sunt severe şi persistente, poate fi afectată corneea şi poate să scadă acuitatea vizuală.
"Pentru tratamentul conjunctivitei alergice, este foarte importantă identificarea şi înlăturarea, pe cât posibil, a alergenilor din mediu. În cazurile uşoare se recomandă antihistaminice, lacrimi artificiale fără conservanţi, care diluează alergenul şi ameliorează simptomatologia. Iar în cazurile severe se utilizează corticosteroizi topici în cure scurte. Stabilizatorii membranei mastocitare se pot folosi ca tratament profilactic pe termen lung, iar efectul se instalează după 2 săptămâni de administrare", subliniază medicul oftalmolog Beatrice Voiculescu.