4 pana la 6 la suta dintre copiii americanilor au alergii la mancare, un risc pe care US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) il numeste "o preocupare tot mai mare pentru siguranta alimentara si sanatatea publica".
Totusi, descoperirea unei alergii si determinarea stadiului de pericol al acesteia poate destul de inselatoare. Testul se numeste "test de activare a bazofilului" (BAT). Este un test de sange care masoara nivelurile de celule imunitare numite bazofile, activate de expunerea la alimente.
Cercetatorii au folosit testul de sange pe 67 de persoane cu sensibilitate alimentara cu varste cuprinse intre 12 si 45 de ani. Astfel au fost comparate reactiile lor la arahide, nuci, peste, crustacee, iar scopul cercetarii este de a vedea daca rezultatul testului de sange corespunde cu modul in care oamenii reactioneaza.
Testul s-a dovedit a fi corect, aratand o corelatie mare cu scorurile BAT si severitatea reactiilor indivizilor. Cercetatorii spun ca scopul final este de a dezvolta un nou test, care poate deveni o parte a diagnosticului de alergie clinica, in scopul de a imbunatati calitatea vietii pacientilor.
Autorul studiului, dr. Xiu-Min Li, cercetator la Scoala de Medicina Icahn la Muntele Sinai, este de parere ca studiul ar trebui sa incurajeze studii similare, care ar putea duce la o utilizare clinica la scara larga.