Deşi în ultima perioadă a crescut semnificativ interesul pentru produsele speciale de nutriţie dedicate copiilor, peste 50% dintre copiii din România încă se confruntă cu probleme serioase de alimentaţie sau cu surplus ponderal.
Conform AlimenteSpeciale.ro, obezitatea şi bolile metabolice asociate acesteia (diabet de tip 2, hipercolesterolemie, hipertensiune), rahitismul, malnutriţia, problemele de tranzit intestinal, pubertatea precoce, cariile dentare şi retardul de creştere (alături de probleme psihologice derivate din acestea precum anxietatea, izolarea sau frustrarea) se regăsesc în topul afecţiunilor determinate de o alimentaţie necorespunzătoare la copii.
Astfel, potrivit ultimelor studii realizate de autorităţile din domeniu la nivel intern sau internaţional, în România peste 40% dintre copii sunt supraponderali sau obezi, iar ceea ce este şi mai îngrijorător este că o mare parte dintre aceştia au dezvoltat şi afecţiuni metabolice grave asociate surplusului ponderal, precum diabetul zaharat de tip 2, hipercolesterolemiile sau hipertensiunea.
La polul opus, unul din trei copii români care locuiesc în mediul rural suferă de malnutriţie sau de alte afecţiuni periculoase datorate unui mod incorect de alimentaţie.
De asemenea, dincolo de problemele datorate unei alimentaţii incorecte, o mare parte dintre copiii români suferă şi de intoleranţe sau alergii alimentare, afecţiuni care, nedepisate la timp, pot avea un efect deosebit de negativ în dezvoltarea armonioasă a acestora.
Principalele greşeli pe care le fac părinţii atunci când vine vorba de alimentaţia copilului
"Depistarea precoce a oricărui tip de sensibilitate reprezintă un factor esenţial în dezvoltarea armonioasă a unui copil. Atât din experienţa proprie, cât şi din problemele semnalate de o mare parte a clientelor noastre, am învăţat că plânsul la copil este foarte rar un lucru întâmplător, în primii ani de viaţă, de cele mai multe ori, acesta fiind legat de o problemă în ceea ce priveşte alimentaţia", a declarat Maria Martac, director general al AlimenteSpeciale.ro.
Potrivit sursei citate, principalele greşeli pe care părinţii le fac atunci când vine vorba de alimentaţia copilului ţin de numărul zilnic de mese oferit acestora, de cantitatea de mâncare oferită, de aşa numitele "recompense dulci" primite în urma unor mese copioase, de alegerea unor alimente mai puţin sănătoase din lipsă de timp sau din confort, de ignorarea semnalelor venite din partea copiilor, dar şi de puterea exemplului.
Astfel, pe lângă faptul că un părinte trebuie să fie foarte atent la semnalele venite din partea copilului său şi să îi ofere o alimentaţie echilibrată şi potrivită nevoilor sale metabolice, acesta nu trebuie să îşi oblige copilul să mânânce mai mult decât simte nevoia/îi trebuie sau să îl îndemne să consume alimente nepotrivite vârstei lui.
De asemenea, oferirea multor alternative în alimentaţie şi exemplul unor mese nesănătoase pe care le văd la părinţi au un efect negativ asupra copiilor, micuţii fiind tentaţi să aleagă de cele mai multe ori alimentele procesate, extrem de apetisante şi bineînţeles dulciurile.
"Nici un copil nu va alege să mănânce orez fiert cu legume în detrimentul cartofilor prăjiti, budincă de chia (quinoa) în locul unei ciocolate sau gogoşi, sau lapte vegetal în locul unui suc acidulat. În timpul dezvoltării saleeste foarte important ca acesta să aleagă când şi cât vrea să mânânce, nu, însă, şi ce vrea să mânânce.
Părinţii, sub atenta îndrumare a unui medic specialist, sunt cei care trebuie să urmărească şi să alcătuiască o dietă corectă pentru fiecare copil, care să cuprindă un necesar nutriţional complet şi diversificat şi să fie adaptată pentru vârsta, activitatea fizică, afecţiunile, gusturile şi preferinţele acestuia", a subliniat Maria Martac.