În punctul în care se termină canalele turistice din Amsterdam, a fost montată o barieră de bule ce permite trecerea apei, a bărcilor și a faunei locale, dar oprește în special deșeurile de plastic. Această soluție a fost deja testată pe râul IJssel, din Olanda și s-a dovedit că stopează până la 86% dintre deșeuri, iar acum, compania producătoare a realizat un parteneriat cu municipalitatea din Amsterdam, pentru a conduce un program pilot de 3 ani.
Prima barieră cu bule a fost deja instalată la Westerdok, punctul final al canalelor orașului, de unde apa se revarsă în râul IJ și apoi în Marea Nordului. Ținta este să prindă cât mai multe deșeuri aproape de vărsarea lor în apa mării, deoarece în fiecare an ajung în oceane peste 8 milioane tone de plastic, adică aproape un camion de gunoaie pe minut.
Cum funcționează bariera
Această barieră este alcătuită din tuburi perforate, ce sunt montate pe fundul canalelor sau a râurilor, iar ele creează bule ce ridică deșeurile la suprafață. Tuburile sunt plasate pe diagonală, pentru a permite curentului să circule și să ducă plasticul într-o parte sau alta a râului, de unde să poată fi îndepărtat cu succes. Conceptul este bazat pe tehnologie deja existentă, care a mai fost folosită în oprirea deșeurile de ulei și a reduce poluarea fonică de pe fundul apei din zonele în care sunt situate șantiere navale și nu numai.
În fiecare an, bărcile de salubrizare de pe canalele Amsterdamului adună în jur de 42000 kilograme de gunoi de pe apele orașului, printre care se numără foarte multe sticle de plastic și se speră că bariera din Westerdok va acapara atât deșeurile din profunzime cât și pe cele mai mici, de la suprafață, ca apoi acestea să fie analizate de Plastic Soup Foundation, cu sediul în Amsterdam.
Amsterdam și canalele sale - un vis devenit realitate
Cea mai nouă invenție pentru a opri deșeurile din râuri să ajungă în mare și-a făcut apariția în Amsterdam.