Cei care au o viaţă sexuală intensă pot dezvolta o toleranţă la anumite droguri, însă în momentul în care aceştia trec printr-o despărţire şi iau contact cu singurătatea şi lipsa de activitate, sensibilitatea la aceste substanţe creşte dramatic.
Studiul, publicat în Journal of Neuroscience, arată că subiecţii cu o activitate sexuală excesivă, neuronii care eliberează dopamină din zona ventral tegmentală a creierului se micşorează. Din moment ce această zonă face parte din circuitul recompensei din creier, este responsabilă pentru generarea sentimentului de plăcere, aşa că atunci când aceşti neuroni se micşorează, se diminuează şi senzaţia de satisfacţie.
Interesant este că acelaşi efect este observat la dependenţii de droguri, care dezvoltă o toleranţă la substanţa folosită. Astfel, indivizii cu o activitate sexuală sporită prezintă un nivel de toleranţă crescut la droguri precum amfetaminele, ceea ce înseamnă că au nevoie de o doză mai mare pentru a simţi plăcerea aferentă administrării drogului respectiv.
Practic, activarea neuronilor responsabili cu eliberarea dopaminei în timpul actului sexual duce la schimbări ale dimensiunii şi sensibilităţii acestora, care, urmată de o perioadă de abstinenţă, îi determină pe indivizi să devină extrem de receptivi la efectele anumitor substanţe, sporind astfel şi predispoziţia la a dezvolta dependenţe.