Când mergi la supermarket, nu ai foarte multe variante când vine vorba de ouă. Iar dacă te-ai întrebat cum poţi să îţi dai seama dacă ouăle pe care le cumperi provin de la găini bolnave, citeşte în continuare articolul pentru a afla cum să descoperi ouă sănătoase, de la păsări sănătoase.
Ce ascunde culoarea VERDE pe care o capătă gălbenuşul de ou
Nu există nimic mai bun decât un ou delicios, perfect fiert sau prăjit. Indiferent că îţi plac ouăle prăjite în tigaie, ouăle-jumări, poşate sau fierte, ştii că un ou mai bun va contribui întotdeauna la un mic dejun mai bun. Însă ouăle pe care le consumă familia ta provin oare de la găini sănătoase sau - fără să ştii - ai mâncat toată viaţa ta ouă nesănătoase?
Ce factori contribuie la sănătatea unei găini ouătoare?
În primul rând, este important să determini ce este, cu adevărat, o găină sau puicuţă sănătoasă. O găină sănătoasă are acces la o varietate de alimente şi mănâncă orice are nevoie. Asta include şi carnea. Găinile nu sunt făcute să fie vegetariene. Găinile adoră gândacii, insectele, şerpii, rozătoare şi tot ceea ce mai pot găsi prin curte şi este suficient de lent pentru a putea fi mâncat.
Nutrienţii de care se bucură o găină bine hrănită sunt transmişi mai departe către ouăle sale. Pentru a obţine aceşti nutrienţi, o găină trebuie să aibă acces la mult spaţiu deschis, să fie liberă să se mişte şi să aibă aer proaspăt. O găină care este închisă într-o "baterie" mică întreaga ei viaţă pur şi simplu nu va oferi ouă de calitate bună - acestea nu vor avea aceeaşi calitate precum ouăle găinilor de curte, care sunt libere.
Caracteristicile unui ou bun
Cum îţi poţi da seama cum arată un ou bun? Atunci când de hotărăşti dacă să cumperi de la o fermă locală sau să cauţi în continuare ouăle ideale din punct de vedere al calităţii, verifică aceste caracteristici:
- Coaja de ou - grosimea şi densitatea: dacă abia ai atins un ou şi acesta s-a crăpat sau s-a spart imediat, caută în continuare. Cu cât este mai bogată în nutrienţi dieta unei găini, cu atât mai bună va fi starea generală de sănătate a păsării, cu atât va fi mai tare coaja oului pe care îl produce. Un ou ar trebui să fie destul de dificil de spart dacă este într-adevăr sănătos şi provine de la o găină sănătoasă.
- Culoarea gălbenuşului: Cei mai mulţi cumpărători de la oraş sunt obişnuiţi cu gălbenuşuri deschise la culoare, un galben-pai, deschis. Aceasta nu este, de fapt, culoarea ideală pentru un gălbenuş de ou. Gălbenuşurile de ou de la găini ar trebui să fie oranj / portocalii şi cu cât culoarea este mai puternică, mai aprinsă, cu atât mai bine. Verifică şi tu câteva ouă diferite pentru a compara culorile gălbenuşului şi asigură-te că furnizorul tău îţi oferă ouă bune, de calitate, de la găini sănătoase.
- Densitatea gălbenuşului: în calitate de cumpărător, tu ar trebui, de asemenea, să te uiţi la densitatea gălbenuşului de ou atunci când vrei să determini calitatea unui ou. Gălbenuşurile de la găini sănătoase tind să fie mai dense, mai groase şi mai rotunde. Asta înseamnă că oul are un gust mai bun şi mai mulţi nutrienţi.
Cercetările din domeniu susţin importanţa unei nutriţii bune la găini. Un raport din Oxford Journal arată că, prin creşterea consumului de betacaroten la găini, va creşte şi concentraţia de betacaroten care se găseşte în ouăle acelor găini.
O altă publicaţie de peste hotare, Journal of Agricultural Food Chemistry, susţine că o creştere a nivelului de acid docosahexaenoic (n.r. - acesta este un acid gras Omega-3 care este o componentă primară şi structurală din creierul uman, cortexul cerebral, piele etc.) înregistrată în dieta unei găini a afectat şi cantitatea de acizi graşi Omega-3 care se găsesc în ouăle produse de acea găină. Sursa.