Mihaela Bilic, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, ne explică astăzi că starea noastră de bine poate depinde de un ou.
"Nu ştiu dacă oul a fost sau este un aliment controversat pentru voi, dar dacă e aşa relaxaţi-vă, nici măcar colesterolul din ou nu mai reprezintă o ameninţare! Mai ales că numai 20-25% din populaţie este sensibilă la colesterolul din ouă, restul de 70-75% este imună.", spune nutriţionista pe pagina ei oficială de Facebook.
Ea ne atrage atenţia cu o informaţie referitoare despre ouă şi subliniază că o substanţă din ouă ne afectează dispoziţia - dar în bine. Aşa cum ştii şi tu, oul este săţios, are puţine calorii, are multe proteine în albuş şi multe minerale şi vitamine în gălbenuş.
"Ce nu ştim e că oul infuenţează în bine starea de bine. În gălbenuşul de ou există colina, o substanţă din grupul vitaminelor B. Colina este intim legată de activitatea vitaminelor B6 şi B12 şi este precursorul acetilcolinei, neurotransmiţătorul de bază al creierului. Un deficit de colină determină anxietate şi depresie, adică afectează major dispoziţia. Şi nu există o sursă alimentară mai bogată şi mai eficientă pentru colină decât gălbenuşul de ou.", ne explică în detaliu medicul nutriţionist Mihaela Bilic.
Specialista în boli metabolice ne spune că ar fi bine ca, măcar de 2 ori pe săptămână, să ne începem ziua cu un ou fiert moale. Ideal ar fi să îl savurăm pe îndelete, cu bucăţele de pâine prăjită.