Când copilul se întinde spre un animal de pluş într-o încăpere plină de astfel de jucării asemănătoare, această alegere aparent întâmplătoare este o veste neplăcută pentru jucăriile care nu au fost alese. Cel mai probabil, bebeluşul a decis în acel moment că nu îi plac lucrurile pe care nu le-a ales.
"Actul de a face o alegere schimbă ceea ce simţim despre opţiunile pe care le avem", a explicat autorul studiului, Alex Silver, expert în psihologie cognitivă de la University of Pittsburg. "Chiar şi bebeluşii care se află la începutul procesului de a face alegeri pentru ei înşişi au această predispoziţie."
Rezultatele cercetării au fost publicate recent în jurnalul Psychological Science.
Oamenii presupun că aleg lucrurile care le plac. Cercetările arată că, de fapt, uneori este fix invers. Ne plac anumite lucruri pentru că le alegem şi ne displac lucrurile pe care nu le alegem.
"Am ales asta, aşa că trebuie să îmi placă. Nu am ales celălalt lucru, deci ar trebui să fie mai puţin bun. Adulţii fac aceste inferenţe subconştient", explică Lisa Feigenson, co-autor al studiului, cercetător specializat în dezvoltarea copilului. "Ne justificăm alegerea după ce se întâmplă."