Unul dintre cele mai dificile lucruri este să faci față unui divorț și să iei în considerație efectele pe care acestea le are asupra celor mici. Să-ți crești singur copilul este extenuant și meriți să fii apreciată pentru eforturile tale și nivelul de stres pe care-l resimți, însă iată la ce să te aștepți:
1. Greutăți financiare
Orice părinte se luptă să-i asigure copilului tot ce e mai bun: cea mai bună educație, activități extra-curiculare, un acoperiș deasupra capului și o casă stabilă. Cu toate acestea, să fii singurul om care aduce bani și ceva de mâncare în casă, te face să realizezi valoarea fiecărui leu. Cu un copil pe cap, e greu să-i refuzi dorințele și ajungi de multe ori să cedezi, chiar dacă ai sau nu bani și de aici îți apare sentimentul că niciodată nu faci suficient și orice ai face nu câștigi destul.
2. Siguranță
De cele mai multe ori, când nu ai un bărbat alături, te temi permanent că cineva îți va sparge casa, că vei fi jefuită sau că cineva îți va fura sau răni copilul. Gândește-te totuși că nu numai un bărbat vă poate proteja ci este important să creezi un mediu în care tu și copilul tău să vă simțiți în siguranță, indiferent că este vorba să vă mutați într-o casă nouă, dintr-un cartier mai sigur, să chemați o rudă să locuiască cu voi sau să instalați diverse aparte de securitate.
3. Sănătate mentală
O parte foarte importantă din viața unui părinte care-și crește singur copilul ține de sănătatea lui psihică, munca depusă continuu și stresul care se acumulează, pentru că mereu te gândești dacă ai suficientă mâncare, dacă ai stins aragazul, ce rufe mai trebuie să speli și dacă ți-ai pupat copilul înainte să-l trimiți la culcare.
Mintea ta își dorește o vacanță, aceea pe care nu ți-ai mai luat-o de când s-a născut cel mic. Încearcă diverse tehnici de meditație sau măcar sună-ți o prietenă și stați de vorbă, ca să te poți relaxa. Pe lângă a te destresa tu, fii atentă la copilul tău, să nu manifeste rebeliune și încăpățânare, deoarece din cauza faptului că și-a pierdut un părinte, el va suferi de anxietate, depresie, stimă de sine scăzută și rezultate mai slabe la învățătură.
4. Îndeplinirea așteptărilor
Este imposibil să fii la înălțimea tuturor așteptărilor și nici n-ar trebui să vrei acest lucru. Nu lăsa standardele nerealiste ale altora să te ghideze. Chiar dacă familiile cu câte doi părinți par a fi superioare celor în care mai este doar unul singur, provocările sunt diferite. Pregătește-ți copilul din punct de vedere mental și emoțional să primească toate comentariile celor din jur și asigură-l că orice ar zice lumea, tu ești mândră că este copilul tău.
5. Frica de a nu fi suficient
Niciodată să nu te duci acasă cu sentimentul că n-ai realizat nimic. După standardele societății, aproape mereu vei fi prea puțin pentru copilul tău, dar nu lăsa creierul să se gândească prea mult asupra părților negative din viața ta.
Setează-ți un scop pe care crezi că-l poți atinge și ieși din zona ta de confort, dar fii fericită în pielea ta. Vor fi zile când te vei îndoi de tine însăți și vei fi deprimată pentru că nu-i poți oferi copilului tot ce-și dorește, dar este în regulă, lasă-ți grijile să dispară și bucurați-vă împreună măcar de sărbători și ocazii speciale.
6. Griji legale
Îți vei face frecvent griji că tatăl copilului poate să ți-l ia, mai ales dacă ați divorțat de curând, deoarece chiar dacă majoritatea mamelor primesc copilul în grijă, taților li se permite să-i ia pe aceștia în vacanțe și să petreacă timp cu ei. În acest caz, e mai bine pentru toți cei implicați să aibă o discuție sinceră și să spună foarte clar ce vor și ce-și permit, iar toate deciziile să fie de comun acord, consemnate de către avocați. Ține minte că nu faci bine nimănui dacă vorbești celălalt părinte de rău sau creezi un mediu ostil.