Loviturile primite in perioada de crestere sporesc sansele ca indivizii sa sufere de tulburari psihice, precum dispozitie schimbatoare, anxietate, abuz de alcool sau droguri si nu numai, arata cercetatorii.
Studiul realizat recent avea drept scop examinarea legaturii dintre tulburarile psihologice si bataia primita, excluzand abuzurile severe pentru a aprecia cat mai exact efectul pedepsei corporale in sine.
Astfel, cei care au fost batuti in copilarie au sanse cu 2 pana la 7% mai mari de a se confrunta cu astfel de tulburari la varsta adulta.
Procentul poate parea mic, avand in vedere ca mai mult de jumatate din populatie isi aminteste ca a primit macar o palma blanda in semn de avertisment. Cu toate acestea, este dovada faptului ca exista o legatura intre astfel de pedepse si tulburarile psihice survenite ulterior.
In plus, intre 2 si 5% dintre afectiuni precum depresia, anxietatea, anorexia, bulimia sau tulburarile bipolare sunt rezultatul unor astfel de pedepse in copilarie.
Intrebarea la care au raspuns participantii la studiu este urmatoarea: "In perioada copilariei, cat de des ati fost impins, insfacat, imbrancit, palmuit sau lovit de catre parinti sau alt adult care locuia in casa?". In cadrul cercetarii au fost luati in considerare doar adultii care au raspuns de la "uneori" in sus.
"Parintii care recurg la astfel de mecanisme de pedepsire corporala ar putea sa fie ei insisi in pragul depresiei sau al altei tulburari psihologice; prin urmare, ar putea fi vorba si despre un factor ereditar.", a tinut sa specifice Roya Samuels, medic pediatru la Cohen Children't Medical Center din New York.
Tu cat de des recurgi la astfel de metode? Pentru a-i oferi copilului cele mai bune conditii de dezvoltare, consulta dosarul pentru mamici si pitici, creat de Feminis special pentru tine si cel mic!