Când te gândeşti la momentul în care vii cu bebeluşul de la maternitate, nopţile lipsite de somn vin la pachet cu el.
Proaspetele mămici dorm din ce în ce mai puţin, au ochii înceţoşaţi, încercănaţi şi sunt lipsite de energie. Iar asta este normal, însă nu este tocmai sănătos. Un somn de o proastă calitate poate contribui la apariţia unor tulburări în organismul mămicilor, cum ar fi depresia, schimbările de dispoziţie şi altele.
Iată mai jos câteva sfaturi şi recomandări pe care ţi le împărtăşesc mai multe mămici, informaţii cate te vor ajuta să te odihneşti şi să dormi mai bine pe timpul nopţii, mai ales dacă şi bebeluşul adoarme repede şi rămâne adormit.
1. Darul atingerii
O mămică citată de sheknows.com spune că atingerea ei era singurul lucru de care avea nevoie bebeluşul său pentru a adormi rapid. "I-am citit o poveste şi apoi o ating uşor pe cap sau o mângâi pe burtică pe măsură ce adoarme", spune Annah R.
2. O voce calmă
Alte mame explică faptul că ele vorbesc cu bebeluşii lor şi le citesc pentru a-i ajuta să adoarmă, chiar dacă aceştia sunt prea mici pentru a le înţelege cuvintele. "Ghemuieşte-te lângă bebeluş şi citiţi împreună câteva cărţi", a spus o mămică pe nume Patty K. Vocea unei mame, cu un ton calm şi liniştitor, este de cele mai multe ori singurul lucru de care ai nevoie.
3. Leagănă-ţi copilul
"Pune-ţi bebeluşul într-un leagăn. Al doilea copil al meu dormea mult mai bine într-un leagăn decât atunci când dormea în pătuţul ei. Cred că a fost vorba de combinaţia dintre mişcarea leagănului şi ridicarea lui", a explicat mămica pe nume Whitney C. Ea sugerează că ar trebui să verifici bateriile de la leagănul bebeluşului în fiecare seară, ca să fii sigură că nu se descarcă în miez de noapte.
4. Oferă-i bebeluşului confortul de la pieptul tău
Katherine K., citată de sheknows.com a spus că sfatul ei de top este să alăptezi copilul până adoarme. "Este reconfortant. De cele mai multe ori, el adoarme pe pieptul meu, astfel încât şi eu pot să aţipesc un pic lângă el", spune mămica.
5. Zgomot de fundal
"Pe lângă rutina de adormit copilul, va trebui să ai un fel de zgomot de fundal. Un ventilator sau muzică. Noi folosim un purificator de aer", spune Angela M., mamă a doi copii.
6. Un "Şşş" bine intenţionat şi bine rostit
Victoria Z. nu este încă mămică, dar multe mame de pe teritoriul Statelor Unite o angajează pentru a le ajuta şi pentru a le forma să adoarmă bebeluşii. "Sugestia mea de top este să atingi uşor şi rapid cu mâna burtica copilului în timp ce foloseşti un sunet blând, de tipul Şşş...", a explicat ea.
7. Pregăteşte-i băiţa
Multe mămici folosesc această metodă, de a pregăti o baie caldă bebeluşului la sfârşitul zilei. "Pregăteşte-i baia şi adaugă câteva picături de ulei esenţial de lavandă", spune mămica Stacy H. Ea a folosit acest truc la ambii copii, în fiecare seară, pentru a-i adormi în primele luni de viaţă.