Ligia Pop susţine demonstraţii culinare şi prezentări de sănătate, dar organizează şi Raw Generation Expo, un eveniment prin care promovează un stil de viaţă sănătos. Târgul Raw Generation va avea loc anul acesta pe 14 iunie, la Bucureşti.
O personalitate în acest univers al "bucătăriei fără foc", la 35 de ani Ligia Pop este consultant în nutriţie şi autoarea a şase cărţi (după cum poţi vedea în galeria foto de mai jos). Pe lângă toate acestea, Ligia este mândra mămică a unei fetiţe pe nume Sophie Vanessa, pe care a adus-o pe lume în 2013.
Citeşte în continuare un interviu exclusiv cu Ligia Pop şi află secretele acestei mămici care promovează un stil de viaţă sănătos şi care ne învaţă de ce este important să le oferim copiilor exemplu nostru, ca părinţi, când este vorba de adoptarea unei alimentaţii sănătoase.
În calitate de mămică, explică-le cititoarelor noastre de ce este important să includă în alimentaţia copiilor genul de preparate raw vegane.
Ligia Pop: Orice medic, indiferent dacă este vegetarian, vegan sau are o alimentaţie tradiţională, ştie clar că legumele şi fructele, seminţele şi nucile, algele marine şi alte minunăţii ale naturii sunt cu adevărat folositoare pentru a ne dezvolta armonios şi echilibrat. Şi acest lucru îl ştim şi noi de la şcoală şi din cărţi, de aceea trebuie să punem în practică şi să îi învăţăm în primul rând pe copiii noştri să aprecieze dulciurile sănătoase, cum ar fi îngheţatele din fructe, torturile şi prăjiturile raw, fără egal de bune, ciocolata din carob (n.r. - pudra de roşcove) cât şi fructele, legumele într-o varietate cât mai mare. Să nu uităm însă că exemplul personal este de aur. Dacă noi, ca părinţi, ne vom hrăni sănătos, şi copiii vor face la fel.
Ce trucuri de slăbit le poţi împărtăşi cititoarelor Feminis.ro, trucuri care au dat rezultate în cazul tău după naştere?
Ligia Pop: Mâncarea vegană m-a ajutat să dau jos kilogramele pe care le luasem, care oricum nu erau foarte multe, cantităţile mari de sucuri din rădăcinoase, frunze verzi, din măr şi din vlăstari m-au ajutat să mă refac foarte rapid şi să scap de burtică, mai repede decât m-am aşteptat. Legat de acest subiect, recomand cititoarelor cartea "Jurnal de Sarcină", în care vor găsi foarte multe sfaturi despre cum să ai o sarcină şi o naştere liniştită, dar şi cum să te descurci cu bebeluşul în primele 5 luni după naştere.
Din ce este alcătuită alimentaţia fetiţei tale, Sophie Vanessa, în vârstă de 2 ani?
Ligia Pop: Mănâncă tot ce mâncăm şi noi şi este încântată de orice noutate. Este fascinată de toate frunzele verzi şi le devorează cu o poftă de nedescris. Îşi rupe singură din grădina pătrunjel, mazăre verde, măcriş, kale, frunze de păpădie, de broccoli sau conopidă, de varză, de busuioc sau mentă, rozmarin şi alte plante aromatice şi le mestecă de parcă ca şi cum ar mesteca cele mai bune prăjituri din lume. Adoră fructele de pădure, fiindcă le poate găsi în mare parte în grădina noastră şi este încântată peste măsura când există noutăţi. În perioada aceasta este fericită că s-au făcut capşunile şi de abia aşteaptă şi cireşele, pe care le urmăreşte în fiecare zi să vadă dacă nu cumva s-au făcut rosii. Nu face nazuri la mâncare şi mănâncă orice îi dăm, mai exact orice mâncăm şi noi. Are o poftă de mâncare superbă, şi asta datorită faptului că am folosit metoda cea mai naturală de diversificare numită Autodiversificarea sau BLW (n.r. - conceptul de autodiversificare vine de la "Baby Led Weaning"; aceasta este diversificarea "dictată" de copil).
Ce le recomanzi mămicilor care vor să îşi educe copiii, în sensul de a-i determina să aibă o alimentaţie sănătoasă?
Ligia Pop: Să se informeze foarte mult şi să nu le fie teamă să le ofere copiilor lor preparate sănătoase şi uşor de făcut, precum cele care se găsesc pe site-ul (n.r. - Ligia are chiar şi o carte de bucate online) sau în cărţile mele. Acest subiect este foarte vast, de aceea în vara aceasta va ieşi de la tipar cartea mea în care voi povesti despre experienţa noastră cu Sophie. În carte vor exista foarte multe sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă dedicată copiilor trecuţi de 6 luni, dar şi pentru copii mai mari, carte care va cuprinde peste 165 de retete raw, dar şi vegane gătite.
De la ce vârstă se poate oferi o alimentaţie tip raw vegană copiilor?
Ligia Pop: O dietă exclusiv raw nu o recomand decât părinţilor care au cel puţin 10 ani de informare în spate şi care au analizele perfecte, refăcute o dată la 6 luni. Nu e un lucru de glumit, mai ales că mulţi raw foodişti fac greşeli majore când vine vorba de propria alimentaţie, adică nu au diversitate şi aceleaşi greşeli s-ar putea să le repete şi cu copiii lor. O alimentaţie combinată (raw şi gătit) şi foarte, foarte diversificată este ideală pentru un copil. Şi da, bebeluşii trecuţi de 6 luni pot încerca preparate raw fără probleme. În mod normal, hrana naturală se poate oferi de la 6 luni şi să nu uităm că în acest tip de alimentaţie există un procent mare (ideal peste 60%) de preparate din crudităţi şi restul gătit vegan sau chiar o alimentaţie tradiţională.
Care sunt cele mai importante lecţii de viaţă pe care le-ai învăţat după ce ai devenit mămică?
Ligia Pop: Am învăţat să nu încerc să fac totul perfect fiindcă nu trebuie să fiu perfectă, că trebuie să las treaba la o parte şi să petrec timp cu bebeluşa mea, fiindcă timpul zboară şi pot pierde momente importante din dezvoltarea ei.