Ti se intampla sa raspunzi la telefon in loc sa iti inchizi alarma. Iti confunzi sotul cu alta persoana - sau confunzi alta persoana cu sotul tau. Nu esti somnambula. Suferi doar de "betia provocata de somn" sau acele crize scurte definite de un comportament bizar sau de o confuzie generala, aparute dupa trezire.
Potrivit unui nou studiu care a aparut in jurnalul "Neurology", aproximativ 15% din populatie - sau o persoana din sapte - sufera ocazional de perioade de acest fel, adica de ebrietate indusa de somn sau betie de somn.
Desigur, cei mai multi oameni se simt un pic in stare de ebrietate daca sunt treziti dintr-un somn profund. Dar ebrietate indusa de somn sau betia de somn merge dincolo de aceasta senzatie, explica unul dintre autorii studiului.
Specialistul spune ca oamenii care se confrunta cu betia somnului de multe ori nici nu isi amintesc lucrurile pe care le spun sau le fac. Desi majoritatea episoadelor sunt scurte - de obicei dureaza mai putin de 15 minute - un procent mic de suferinzi pot deveni violenti in timpul betiei somnului.
In vreme ce aceasta cifra de 15 procente include persoanele care au experimentat starea de ebrietate indusa de somn foarte ocazional, cum ar fi o data sau de doua ori pe an, cercetatorii au descoperit ca aproximativ 8% din cele aproape 19.000 de persoane incluse in acest studiu sufera de crize si episoade saptamanale de betie indusa de somn.
Daca iei medicamente psihotrope (cum ar fi antidepresivele), daca ai stari de anxietate si te simti deprimata si daca dormi prea mult, prea putin sau consumi alcool - toti acestia sunt factori care iti cresc riscul de a suferi de aceasta stare de ebrietate indusa de somn, explica oamenii de stiinta. Practic, orice probleme de somn sau tulburari de sanatate mintala iti cresc riscul de a te confrunta cu episoade ale acestei afectiuni, arata cercetarea. Sursa.
Citeste si: Mori de somn si nu ai timp sa te odihnesti? Iata o solutie rapida si eficienta