Dacă îți împarți viața cu cineva care are epilepsie, nu trebuie să te sperii sau să-l părăsești, dar trebuie să ții cont de câteva lucruri.
1. Informează-te despre epilepsie
De cele mai multe ori, cei care au epilepsie se jenează să dezvăluie amănunte despre starea lor, dar dacă iubitul tău începe să-ți povestească despre cum a descoperit că are această boală și cum se simte în timpul crizelor, încearcă să fii înțelegătoare și să nu-ți fie frică să-l întrebi și alte lucruri, pentru a te lămuri exact.
2. Află ce medicamente ia
Când trăiești cu cineva, trebuie să știi care este schema lui de tratament. Dacă partenerul tău este bolnav de ceva vreme, atunci probabil că va avea singur grijă să-și ia pastilele la timp, dar orice om poate uita din când în când așa că tu ești acolo pentru a te asigura că nu uită și că dacă plecați într-o călătorie sau ieșiți în oraș și le ia la el.
3. Fii la curent cu programările lui la medic
Este important ca cei care suferă de epilepsie că meargă frecvent la control pentru a-și ajusta schema de tratament așa că ar fi bine să aveți un calendar comun și să-i aduci aminte că se apropie programarea.
4. Informează-te cu privință la tipul de crize pe care le poate avea
Poate să leșine sau doar să înceapă să fie confuz, dar dacă știi ce este normal pentru el, acest lucru te va ajuta să identifici mai ușor ce se întâmplă.
5. Fii conștientă că oricând poate avea o criză
Dacă are crize epileptice frecvente, vezi cum se manifestă acestea și cât durează de obicei. Dacă are vreo criză mai lungă de 5 minute, trebuie să chemi ambulanța.
6. Ce să faci dacă are o criză în care se prăvălește la podea
- Pune-i ceva sub cap.
- Nu-i băga nimic în gură, mai ales nu degetele tale.
- Nu încerca să-l imobilizezi.
- Nu-l mișca în timpul crizei, decât dacă este în pericol.
7. Învață ce are nevoie după o criză
După o criză de epilepsie, trebuie să-l întorci pe o parte și să-i faci capul să stea într-o poziție comodă, pentru a putea respira. Nu-i da nimic să bea și nu-l lăsa singur.
8. Află cum să-l îngrijești
Nu trebuie să te transformi neapărat în asistentă personală, dar după o criză, partenerul tău poate fi foarte obosit. Învață ce e mai bine pentru el, cum să-l susții fizic și moral, dacă trebuie să doarmă și supraveghează-l în caz că mai are vreo criză.
9. Observă dacă are tendința de a avea crizele la aceeași oră
Vezi dacă are crize mai frecvent noaptea sau ziua și la ce ore, pentru a putea știi ce este normal și ce nu pentru el și a fi atentă mai ales în acele momente.
10. Recunoaște semnalele de alarmă
Posibile semne ale unei crize iminente sunt un gust ciudat în gură sau o senzație de fluturi în stomac, dar semnele diferă de la o persoană la alta. Comunică cu partenerul tău pentru a afla dacă simte ceva anume înainte de crize și a știi astfel din timp cum să reacționezi.
11. Consumați alcool cu măsură
Unele persoane cu epilepsie consideră că alcoolul le înrăutățește crizele, deci încearcă se descurajezi activitățile care ar presupune consumul de băuturi spirtuoase.
12. Nu-l lăsa să înoate singur
Dacă sunteți în vacanță la mare sau undeva unde aveți piscină, mergi întotdeauna cu el când vrea să înoate, deoarece nu se știe niciodată când poate avea o criză. De asemenea, verifică-l din când în când și acasă, când face baie în cadă.
13. Parcuri de distracții
Unele persoane cu epilepsie se tem de siguranța din parcurile de distracții, dar dacă respectați indicațiile personalului, vă legați centurile de siguranță și vă țineți de bare, în mod normal nu sunt lucruri de evitat. Fiți atenți însă la unele aparate care pot avea lumini ce induc epilepsie fotosintetică.