Boala venoasa cronica este rezultatul instalarii afectarii venoase, care se dezvolta atunci cand apare hipertensiunea venoasa. De altfel, hipertensiunea venoasa apare, in special, din cauza refluxului venos datorat valvelor venoase care au devenit incompetente, explica specialistii.
"Tocmai pentru ca are o evolutie tacuta, care nu este alarmanta pentru pacienti, deoarece multe persoane considera ca primele simptome si semne ale bolii sunt un rezultat firesc al activitatii lor zilnice, boala venoasa cronica, pe intelesul tuturor - varicele, ramane o boala subdiagnosticata si subtratata. De regula, pacientul se prezinta la medicul specialist abia in stadiile grave, cand boala venoasa cronica dezvolta complicatii greu de tratat, precum ulcerul venos de gamba", a explicat conf. Daciana Branisteanu, medic specialist dermatolog.
Studiile recente au demonstrat ca venele varicoase afecteaza intre 35-50% dintre femei si 10-35% dintre barbati. Mai mult decat atat, riscul aparitiei varicelor creste in cazul femeilor pe perioada sarcinii. Alti factori precum obezitatea, istoricul familial, stilul de viata sedentar sau profesiile care presupun statul prelungit in picioare joaca un rol extrem de important in aparitia varicelor si a complicatiilor acestora, de tipul afectiuni ale pielii sau ulcerul de gamba.
"Boala venoasa cronica este o boala evolutiva, care progreseaza de la simptome precum durere la nivelul gambei, senzatia de arsura sau de umflare si furnicaturi, la stadii severe cum sunt edemul, tulburarile trofice ale pielii de la nivelul picioarelor sau ulcerul venos de gamba. Prin urmare, o simpla vizita la medicul de familie va poate ajuta sa primiti raspunsurile potrivite la toate intrebarile referitoare la varice. In plus, medicul de familie sau medicul specialist sunt singurele persoane in masura sa puna un diagnostic corect de boala venoasa cronica si, totodata, sa recomande tratamentul optim care trebuie urmat", subliniaza medicul dermatolog Daciana Branisteanu.
Citeste si: "Marea drama abdominala" de sarbatori - Simptome si modalitati de prevenire a pancreatitei acute
Pastila potrivita pentru fiecare tip de durere
Tulburarile de somn, tot mai frecvente la femeile de varsta a doua
Cum sa te mentii hidratata pe toata durata Sarbatorilor