Este foarte ușor să vezi părțile negative ale vieții. Poate că nu-ți place locul tău de muncă, dar tu măcar ai unul care-ți aduce totuși un venit lunar, poate că relația ta nu merge cum ai fi sperat sau poate că treci doar printr-o fază proastă, în care simți că nimic nu merge cum trebuie, dar deși este în regulă ca uneori să nu te simți tocmai ok, dacă ai frecvent gânduri negative, trebuie să te retragi un pic și să încerci să descoperi fiecare lucru ce pare insignifiant în viața ta, dar pentru care poți fi recunoscătoare. Cu toate acestea, dacă consideră că orice tehnică de auto-ajutor eșuează, este momentul să apelezi la ajutor profesionist, fără nici un fel de jenă sau frică.
Borcanul Recunoștinței
Dacă însă crezi că ai nevoie doar de cineva sau ceva care să-ți aducă aminte că mai există și părți roz ale vieții, atunci un borcan al recunoștinței este exact ce îți trebuie.
Poți căuta un borcan special sau poți lua orice borcan gol, pe care, eventual să-l pictezi sau să-i lipești diverse imagini și sclipici sau panglici. Încearcă să-ți faci un obicei din a scrie în fiecare zi câte un bilețel pe care să-l bagi în borcan și când simți că nu mai poți, recitește-le pe toate, astfel vei vedea că ai pentru ce trăi. Pe de altă parte, poți scrie orice vrei, când vrei, o dată pe zi, de mai multe ori, doar o dată pe săptămână sau doar atunci când te simți cu adevărat recunoscătoare, dar nici măcar nu trebuie să fie de fiecare dată lucruri considerate de societate ca fiind extrem de importante. De exemplu, poți scrie că ești recunoscătoare pentru plăcinta de mere de la prânz, că ai la birou o toaletă curată, lansarea filmului „Frozen II” sau faptul că-ți poți duce copiii la creșă.
Beneficiile recunoștinței
S-a dovedit științific faptul că recunoștința este benefică atât pentru psihic cât și pentru fizicul cuiva, deoarece acestea sunt interconectate. De exemplu, într-un studiu publicat în anul 2013 în revista de specialitate „Personality and Individual Differences” s-a arătat faptul că oamenii recunoscători sunt mai sănătoși și mai fericiți. Ei sunt mai activi din punct de vedere fizic și apelează mai rapid la medic atunci când simt că au nevoie.
În plus, Robert Emmons, expertul mondial în ceea ce privește recunoștința, a efectuat mai multe studii ce confirmă că acest sentiment reduce stresul, emoțiile toxice și depresia, în timp ce face nivelul fericirii să crească susținând că „recunoștința ne permite să trăim în prezent și să avem emoții pozitive, pentru că ne face să vedem care este adevărata valoare a lucrurilor”. De asemenea, s-a descoperit faptul că recunoștința face oamenii să-i ierte mai ușor pe cei care le greșesc, în același timp în care ei înșiși devin mai direcți.
Un alt studiu, realizat în anul 2006 și publicat în „Behavior Research and Therapy”, a scos la iveală faptul că veteranii Războiului din Vietnam care se simțeau mai recunoscători, prezentau mai puține simptome de stres post-traumatic.
Borcanul recunoștinței - un obicei mic, care îți poate salva viața
Oricând simți că nu ai nimic mai bun de făcut cu viața ta și că nu se întâmplă nimic așa cum ai plănuit, folosește-te de o foaie și un pix pentru a umple un borcan cu bilețele.