Iată 9 metode a căror eficiență a fost dovedită științific și care îți vor îmbunătăți viața cât ai clipi.
1. Stai mai mult afară
Când nu ai chef de nimic, înseamnă de fapt că organismul tău îți transmite nevoia de a căpăta mai multă lumină naturală, iar într-un studiu publicat în revista de specialitate JAMA Psychiatry, s-a arătat că tratamentele cu lumină sunt eficiente în reducerea depresiei atât la persoanele care suferă din cauza schimbării anotimpurilor cât și în ceea ce-i privește pe depresivii cronici. Deci ceea ce poți face în cazul în care în timpul zilei ai alte planuri, este să stai seara sub o lampă cu lumină roșie sau albă pentru cel puțin 30 minute. În plus, poți să ridici jaluzelele și să dai draperiile la o parte pentru a primi cât mai multă lumină în casă sau birou, iar o pauză de prânz însoțită de o scurtă plimbare este cel puțin la fel de eficientă precum medicamentele antidepresive.
2. Folosește-te de aromaterapie
Un miros plăcut îți poate schimba toată starea de spirit, de aceea, încă din antichitate, aromaterapia a fost folosită pentru a elimina stresul. În acest sens, uleiurile esențiale de mandarine s-au dovedit a fi foarte puternice, masajele cu ulei de chilli lucrează atât pe partea fizică cât și pe cea psihică, iar o lumânare parfumată și o carte bună te vor ajuta să dormi mai bine.
3. O ceașcă sau două de cafea în fiecare dimineață
Conform lui Edward J. Cumella, profesor de psihologie la Purdue University Global din Pheonix, să consumi zilnic o cantitate moderată de cafea îți scade riscul depresiei și a schimbărilor de stare cu până la 50%. Acest obicei îți va învigora simțurile și îți va oferi energie pentru întreaga zi.
4. Mai mult omega-3
Alimentele bogate în omega-3 previn apariția depresiei și cercetătorii de la The Harvard Medical School sunt convinși că preîntâmpină și schmbările bruște de dispoziție, deoarece conțin acid eicosapentaenoic și acid docosahexaenoic. Exemple bune sunt în acest caz boabele de fasole, nucile și semințele de in, dar și somonul și macroul.
5. Ieși din rutină
Dacă te-ai plictisit să faci în fiecare zi același lucru, trebuie să faci ceva ieșit din comun, care să te inspire să fii mai bună. Ia-ți o zi liberă de la muncă, fie ea și în timpul săptămânii sau leag-o cu weekendul și du-te pur și simplu să descoperi orașul sau mergi la cumpărături înt-run mall în care n-ai mai fost. Mai poți încerca un preparat culinar dintr-o cultură exotică sau poți purta ceva ce nu este tocmai stilul tău și în plus, gândește-te la a merge într-o excursie cu prietenii sau partenerul de viață.
6. Cântă ceva
Nu trebuie neapărat să ții un concert pentru tot satul, este suficient să fredonezi ceva în timp ce faci treabă prin casă, deoarece cântatul aduce bucurie sufletului. Fie că o faci în mașină, în drum spre casă, sub duș sau împreună cu o prietenă la un pahar de vin, muzica te va face să te relaxezi, atâta timp cât nu încerci să atingi fiecare notă precum profesioniștii.
7. Ia vitamine
Asigură-te că iei vitaminele potrivite, iar pentru acest lucru poți asculta de specialiștii de la Mayo Clinic, care consideră că nivelurile scăzute de vitamina B12, B6 și folați cauzează depresie. Deși doar vitamine nu-ți pot garanta o stare de bine, acestea îmbunătățesc activitatea creierului, ceea ce te va face să fii mai productivă.
8. Fii îngăduitoare cu tine însăți
Când lucrurile nu merg conform planurilor, abține-te de la a te critica singură și încearcă să înlocuiești gândurile negative cu unele pozitive precum: „Am făcut tot ce-am putut” sau „Voi căuta moduri alternative să îmbunătățesc situația”.
9. Fii recunoscătoare
Când ești abătută nu mai apreciezi frumusețea din jurul tău, dar potrivit lui Robert Emmons, autor al cărții „Thanks!: How the New Science of Gratitude Can Make You Happier”, recunoștința este actul prin care îți dai seama de tot ceea ce este bun în viața ta și începi din nou să trăiești. Simplul act de a-ți nota în fiecare zi câte 3 lucruri pentru care ești recunoscătoare, îți intensifică sentimentele pozitive.
9 schimbări care-ți vor îmbunătăți viața cât ai clipi
Odată cu terminarea verii a venit și acest amalgam de sentimente contradictorii încât parcă nici cafeaua nu mai e bună și nici copiii de pe stradă nu mai știu să se comporte, deci înainte ca toamna să-și intre cu adevărat în drepturi e momentul să ieși din depresie și să te simți bine chiar și când nopțile sunt mai lungi și temperaturile mai scăzute.