Martin Buchele, bucătar la Spa Village Resort din Bali are o abordare diferită când vine vorba de bucătărie.
Bucătarul respectă principiile "bucătăriei vibraţionale", un stil de gătit potrivit căruia mâncarea are proprietăţi energetice adesea trecute cu vederea.
"Bucătăria vibraţională presupune să găteşti ţinând cont de proprietăţile energetice ale ingredientelor şi luând în considerare şi mediul. De ce este mâncarea făcută de mama cea mai gustoasă? Pentru că este gătită cu dragoste! Această teorie există de când lumea, se aplică mereu şi poate fi observat în absolut tot ce consumăm", spune Buchele.
Nu e greu să îţi imaginezi că un morcov proaspăt cules din grădină are o valoare mai mare şi mai multă energie decât unul congelat sau din conservă.
"Plantele sunt vii ca şi noi şi folosesc energie la fel ca noi. Aşa că atunci când culegem un măr, viaţa lui scade până când, în momentul în care devine sucul de mere de pe raftul din supermarket nu mai rămâne mare lucru din el", subliniază bucătarul.
Călătoria lui Buchele ca bucătar a început în Australia, l-a purtat prin numeroase ţări din Europa, apoi în Canada, Dubai şi Malaezia, până când şi-a atins ţelul de a avea un post într-un hotel de lux.
"Abia atunci mi-am dat seama că viaţa şi cariera la care visam nu erau atât de măreţe pe cât oăreau. Devenisem un stereotip amar şi furios de bucătar fără timp liber, cu capsa pusă şi o viaţă personală inexistentă. Nu aveam prieteni, nu aveam timp liber şi nici cea mai vagă idee despre ce făcusem greşit - însă ştiam că nu eram fericit şi nu puteam continua aşa. Şi cel mai rău a fost că îmi pierdusem pasiunea pentru gătit, iar asta nu este un lucru bun pentru un bucătar. Aşa că am demisionat, mi-am făcut bagajele şi am pornit într-o călătorie prin Asia."
Aventura a luat sfârşit când a fost trimis de către un șaman rus în Kathmandu, acolo unde a început să studieze într-o mănăstire tibetană.
"Acolo am aflat despre învăţăturile lor sacre şi am învăţat despre jocul cu enegia şi felul în care aceasta ne înconjoară. Cum nimic nu este real, totul este o iluzie a cărei menire este ca noi să ne exersăm abilităţile şi să devenim, în esenţă, fiinţe umane mai bune."
Buchele crede că există vibraţii în tot ceea ce mâncăm şi că există câteva întrebări de bază pe care ni le putem adresa atunci când selectăm şi preparăm meniuri cu un nivel vibraţional înalt.
1. Întreabă-te dacă a fost produs în masă şi tratat cu chimicale sau dacă este organic, din piaţă.
2. Produsele sunt uscate, la conservă, pline de conservanţi, coloranţi şi stabilizatori sau sunt proaspete, aduse din apropiere, neprocesate şi cu un aspect sănătos?
3. Care este atmosfera din bucătărie? Te uiţi cu un ochi la televizor în timp ce îţi bombăni copiii şi vorbeşti la telefon în loc să te concentrezi asupra preparatelor? Nu este tocmai un mediu propice. Fă-ţi timp pentru a prepara mâncarea în linişte, cu o atitudine pozitivă, fredonând o melodie veselă sau vorbind cu alimentele de parcă ţi-ar fi prieteni buni. Poţi chiar să repeţi o mantră sau o rugăciune, iar proprietăţile energetice ale preparatelor vor fi mult mai benefice, iar diferenţa se va simţi şi la gust!
"E nevoie doar de puţin mai multă grijă când alegem ingredientele şi o schimbare de atitudine faţă de prietenul nostru, mărul", explică bucătarul.
Buchele sustine că această metodă conştientă de a prepara şi consuma alimentele schimbă relaţia cu tine însuţi, cu mâncarea şi cu mediul, iar aceste schimbări sunt imediate şi vizibile.
"Vei descoperi că ai mai multă energie, pielea devine mai luminoasă, metabolismul se îmbunătăţeşte, simţi aroma mai bine, iar după o vreme începi să simţi şi altceva pe lângă gustul respectiv. Vei începe să eviţi anumite alimente pentru că nu le simţi aşa cum trebuie şi dezvolţi o înclinaţie către alimentele crescute natural. Vei urma nevoile organismului din acel moment. Nu contează dacă este vorba despre un bol cu legume şi caju sau o friptură de vită. Importante sunt intenţiile tale şi atitudinea pozitivă faţă de mâncare."
La Spa Village Resort, bucătăria vibraţională a dat rezultate în cazul clienţilor stresaţi, cu inima frântă sau pur şi simplu epuizaţi fizic şi psihic.
Ai încerca o astfel de abordare?