Cancerul colorectal este al doilea cel mai comun diagnostic de cancer în rândul femeilor. În ciuda progreselor tehnologice şi farmaceutice în cadrul programelor de diagnostic şi de terapie, cancerul colorectal are o rată de supravieţuire de 5 ani, dar doar într-un procent de 54-65%.
Spre deosebire de alte forme de cancer, cancerul colorectal are biomarkeri care pot fi folosiţi pe post de semnale de alarmă care indică prezenţa bolii. Testele de sânge, la nivelul ţesuturilor şi fluidelor corporale pot detecta cancerul colorectal.
Factorii de risc în apariţia unui cancer colorectal
Prevenirea cancerului colorectal începe, iniţial, cu înţelegerea factorilor de risc implicaţi în dezvoltarea bolii. Sute de studii efectuate de-a lungul anilor au detectat următorii factori ce ţin de stilul de viaţă, care sunt asociaţi cu un risc crescut de a face cancer colorectal:
- fumatul
- consumul excesiv de alcool
- consumul crescut de carne roşie şi carne procesată
- activitate fizică scăzută
- deficienţe în privinţa unor nutrienţi, precum acidul folic şi vitamina B6
- un indice de masă corporală extrem de mare
- consumul scăzut de legume
Deşi toţi aceşti factori de risc ar trebui remarcaţi, unele obiceiuri cresc semnificativ riscul de a face cancer colorectal, mai mult decât alte obiceiuri alimentare. De exemplu, există dovezi care arată că un consum ridicat de carne roşie, o activitate fizică scăzută şi o dietă săracă în antioxidanţi naturali (de exemplu, persoana mănâncă puţine legume sau nu mănâncă deloc) creşte drastic probabilitatea de a dezvolta un cancer de colon sau la nivelul rectului.
5 sfaturi pentru a preveni cancerul colorectal
1. Încearcă să reduci consumul de carne roşie
O dietă bogată în carne roşie este, în mod semnificativ, legată de un risc crescut de a dezvolta cancer colorectal. De reţinut este faptul că această carne roşie nu este organică sau bio, adică provine de la animale hrănite cu cereale şi alte grâne care au fost modificate genetic, sunt animale care au fost injectate cu antibiotici şi cu hormoni care le stimulează creşterea.
Carnea roşie conţine compuşi naturali care se transformă în compuşi carginogeni atunci când este expusă la căldură. Flacăra cu o temperatură extrem de ridicată a unui banal grătar creşte formarea naturală a toxinelor şi a hidrocarburilor, precum şi a altor agenţi despre care se ştie că provoacă dezvoltarea cancerului.
2. Încearcă să ai mai multă activitate fizică, să faci mai multă mişcare
Activitatea fizică, aşa cum se ştie, reduce riscul de cancer colorectal chiar şi în cazul indivizilor care au un indice de masă corporală foarte ridicat. Cu alte cuvinte, activitatea fizică este un factor protector independent pe care îl poţi implementa astăzi în viaţa ta de zi cu zi, indiferent dacă eşti preocupată sau nu de greutatea ta. Zeci de studii au descoperit că exerciţiile fizice regulate pot reduce riscul de cancer colorectal cu până la 40%.
3. Consumă mai multe legume
Dintre toţi factorii ce ţin de stilul tău de viaţă şi care te-ar putea ajuta să previi dezvoltarea cancerului colorectal, creşterea cantităţii de legume din farfuria ta ar putea fi cea mai importantă strategie de prevenţie pe care o poţi adopta. Dietele bogate în legume verzi fierte sau gătite sunt şi dietele bogate în nutrienţi precum vitamina C. Iar carenţele de vitamina C sunt adeseori întâlnite în cazul pacienţilor cu cancer colorectal.
Totodată, vitamina C s-a dovedit eficientă în neutralizarea efectelor cancerigene ale nitriţilor şi nitraţilor, scrie thetruthaboutcancer.com. Nutrienţii precum vitamina B6, care se găseşte din abundenţă în legumele verzi, pot preveni activitatea celulelor canceroase şi a unei gene specifice - gena p53.
4. Mănâncă un măr pe zi
Ştii vorba aceea: "Un măr pe zi va ţine doctorul departe." Chiar dacă nu este cel mai puternic fruct din lume, mărul are proprietăţi care te protejează împotriva cancerului colorectal. Singura regulă este că fructul trebuie consumat în întregime, pentru ca tu să "culegi" toate beneficiile sale şi pentru a te bucura de protecţie împotriva cancerului.
Merele sunt o sursă excelentă de fibre alimentare, vitamine şi minerale, dar conţin şi carotenoide, substanţele care sunt responsabile de pigmentul fructului. Merele au şi mulţi antioxidanţi, care combat radicalii liberi şi luptă împotriva deteriorării celulelor. Nu uita: consumă mărul întreg, inclusiv coaja sa, pentru a te bucura de beneficiile sale protectoare.
5. Consumă fructe de pădure
Una dintre cele mai bune strategii pentru a preveni cancerul colorectal este să consumi o varietate de fructe de pădure de toate culorile. Peste 20 de tipuri de fructe de pădure au - aşa cum s-a dovedit - o putere incredibilă în protecţia împotriva cancerului colorectal. Unele dintre cele mai comune tipuri de fructe de pădure pe care le poţi include în dieta ta sunt: zmeura neagră, căpşunele, coacăzele negre, fructe acai, afine, fructe goji, merişoare. Sursa.