Specialiştii arată părinţilor când ar trebui să introducă alunele în alimentaţia copilului, în funcţie de riscul pe care cel mic îl prezintă cu privire la apariţia unei alergii.
Studii recente arată că introducerea acestui ingredient în alimentaţia copilului cât mai devreme reduce riscul de apariţie a alergiilor. Cu toate acestea, specialiştii împart copiii în trei categorii: cu risc crescut, moderat şi scăzut de a dezvolta alergie la alune. Recomandările pentru introducerea alunelor în alimentaţie sunt după cum urmează:
Risc sporit:
Aceşti copii prezintă deja eczemă severă, au alergie la ouă şi cel mai probabil riscă să dezvolte şi alergie la alune. În cazul acestor copii se recomandă introducerea alunelor în alimentaţie începând cu vârsta de 4-6 luni, dacă au început deja să mănânce alimente solide. Ideal este ca micuţul să treacă pe la medic înainte de a face acest pas.
Risc moderat:
Aceşti copii nu prezintă eczemă severă, însă din moment ce aceasta nu este absentă în totalitate, părinţii ar trebui să introducă alunele în alimentaţie abia începând cu vârsta de 6 luni. Nu este neapărat necesară o vizită la medic în acest caz, potrivit specialiştilor de la National Institute of Allergy and Infectious Disease.
Risc scăzut:
Aceşti copii nu prezintă eczeme sau o alergie la ouă, iar recomandarea specialiştilor pentru părinţi este aceea de a introduce alunele în alimentaţia celor mici de la bun început, alături de alte alimente solide.
Atenţie! Este important de avut în vedere că alunele prezintă risc de sufocare pentru cei mici, astfel că nu trebuie oferite întregi copilului, ci mai degrabă într-o formă mai puţin periculoasă, cum ar fi untul de arahide, spun specialiştii.