Carmen Bruma a a pus accent pe calitatea painii pe care o consumam noi, femeile, cum poate fi aceasta introdusa in dieta noastra, cand si cum ne ingrasa si la ce anume trebuie sa ne uitam cand o alegem.
"Exista cumva in mentalitatea noastra cateva mituri adanc inradacinate. Pe vremea cand eram eu mica, auzeam foarte des expresia "Ia, mama, cu paine!", "Ia, mama, cu painica!" Sigur, o mentalitate despre care am aflat ulterior ca e gresita. E un principiu alimentar nociv care, la un moment dat in viata, isi arata coltii. Pentru ca painea nu se mananca oricat, oricum si in orice cantitate.
Povestile astea cu painea care slabeste sunt doar povesti vandute si cumparate de oamenii care nu vor sa se informeze. Da, exista pe piata o paine care (promite ca) slabeste. Nu exista asa ceva. Painea nu ingrasa si painea nu slabeste. Ingrasa cantitatea de paine nepotrivita, ingrasa o asociere nepotrivita si ingrasa momentul in care alegi sa o consumi", subliniaza Carmen Bruma.
Nu stii cum sa iti alegi antrenorul personal? Ce sfaturi iti da Carmen Bruma
Exista o gama larga de sortimente de paine pe piata si este greu sa alegi, recunoaste vedeta. Insa Carmen Bruma marturiseste ca ea se bazeaza pe cateva criterii.
"Painea trebuie sa fie din faina integrala - acesta este un principiu destul de sanatos; sa contina si niste seminte, ca sa aiba aport de Omega 3, Omega 6 de care avem nevoie; si sa fie imbogatita daca se poate cu niste vitamine si minerale. Si din acest motiv am ales sa consum si sa reprezint la nivel public un tip de paine creata pentru femei, pentru ca indeplineste aceste criterii", a declarat Carmen Bruma in cadrul unei intalniri la care a participat si un membru al echipei Feminis.
Vedeta a vorbit nu doar despre importanta introducerii painii in alimentatia intregii familii, ci si despre cele mai frecvente mituri despre paine, pe care le auzim la tot pasul, dar nu stim ce anume sa credem.
"Un alt mit gresit este acela legat de painea care ingrasa. Asa cum va spuneam, painea nu ingrasa, asa cum nici nu slabeste. Dar daca o consumi intr-o cantitate nepotrivita, intr-un moment nepotrivit si in asocieri nepotrivite, ea sigur ca are efecte negative", a subliniat realizatoarea TV. Vrei o salata cu putine calorii? Iata ce recomanda Carmen Bruma
Ce inseamna asocieri nepotrivite?
Vedeta a explicat de ce nu este indicat sa mancam paine cu carne sau in alte combinatii, iar totul se rezuma la anumite enzime din stomacul nostru.
"Painea este un carbohidrat. Carbohidratii in exces, in corpul nostru, duc la ingrasare. E simplu. Ei se stocheaza sub forma de grasime. Fiind un carbohidrat, painea are nevoie de anumite enzime din organismul nostru, din stomacul nostru, pentru a fi digerata. Proteinele - carnea, pe de alta parte - are nevoie de cu totul alt fel de enzime comparativ cu painea. Cand aceleasi enzime se afla in acelasi timp in stomac, ele se neutralizeaza reciproc. Nu se inteleg. Si atunci noi trebuie sa avem grija sa punem lucruri compatibile in stomacul nostru. Din acest motiv, eu cel putin nu mananc paine cu carne, paine cu mezeluri, paine cu branza grasa, paine cu cascaval, paine cu branza topita. Nu, niciodata!", a marturisit proaspata mamica.
Carmen Bruma te invata cum sa previi vergeturile: "Am folosit..."
De asemenea, Carmen Bruma a aratat ca exista o categorie de asocieri neutre in ceea ce priveste painea. "Asocierile neutre, adica cele care nu iti fac bine, dar nici nu iti fac foarte mult rau, sunt: cele dintre paine si peste - este o asociere acceptata; paine cu ulei - adica varianta de bruscheta; si painea cu branza slaba - adica painea cu urda, painea cu branza de vaca mai slaba, e o asociere potrivita. De asemenea, o alta asociere tolerata de nutritionisti este painea cu lapte, desi aparent cele doua alimente nu se potrivesc. Dar daca painea este facuta din faina integrala si e facuta nu cu drojdie, ci cu maia, se pare ca digestia are loc intr-un timp optim", a enumerat Carmen Bruma.
Mic dejun rapid, recomandat de Carmen Bruma
Asocierile indicate pentru o digestie buna sunt urmatoarele: "Painea cu legume - intotdeauna la o salata de legume proaspete sau firte la aburi, vom manca o felie de paine. Este absolut OK. De asemenea, paine cu oua. Adica ne facem o omleta dimineata sau un ou fiert. Putem sa il mancam cu paine. Painea cu peste este o asociere neutra. Sau paine cu seminte. Sandvisul se poate face cu pasta de legume; il faci cu pasta de avocado, il faci cu hummus, cu naut, cu fasolea batuta, cu zacusca este ok - dar cu conditia ca zacusca sa nu aiba carne; cu salata de vinete, cu icre, cu tocanita de legume, cu ciuperci sunt tot felul de variante de paine", mai spune Carmen Bruma in incheiere.
Citeste si: Vrei energie inainte de antrenament? Carmen Bruma te invata ce sa consumi
Asa DA! Top vedete autohtone care au ales un stil de viata sanatos