Trendul dietelor cu un conţinut sărac în carbohidraţi a devenit din ce în ce mai răspândit. femeile exclud pâinea din alimentaţie, pastele sunt supraestimate, iar oamenii se întreabă cât de mult poate să scadă aportul de carbohidraţi.
Dar cerealele nu sunt toate la fel. Aşa că, indiferent dacă renunţi la cerealele rafinate, la cerealele integrale sau la carbohidraţi în general, efectele pot varia foarte mult. Iată mai jos o descriere pe larg a lucrurilor care se pot întâmpla în organismul tău atunci când renunţi la pâine:
1. Masa corporală scade, dar nu pierzi grăsime, ci apă
Atunci când reduci aportul de carbohidraţi, primul lucru pe care îl observi este modul în care, ca prin magie, greutatea ta scade. Dar nu grăsimea corporală este cea pe care o pierzi în acest fel. Este apa din organism.
"Atunci când carbohidraţii sunt depozitaţi în corp sub formă de glicogen (n.r. - glicogenul este, la organismul animal, corespondentul amidonului de la plante), fiecare gram de carbohidraţi stochează de trei până la 4 ori greutatea sa în apă", spune Marie Spano, dietetician citat de womenshealthmag.com. Aşa că, imediat ce ai "tăiat" carbohidraţii din dieta ta şi ai început să foloseşti depozitele tale de glicogen, vei pierde în greutate o bună cantitate de apă.
2. Vei face "gripa carbohidraţilor puţini"
Carbohidraţii sunt principala sursă de energie a creierului, explică specialista. Atunci când o persoană renunţă la carbohidraţi, creierul funcţionează pe "gaze arse", mai ales pe măsură ce depozitele de glicogen încep să scadă şi se epuizează. În cele din urmă, odată ce tot acel glicogen s-a dus, corpul tău descompune grăsimea şi funcţionează cu nişte mici fragmente de carbon, numite cetone (compuşi chimici).
Rezultatul: respiraţie urât mirositoare, gură uscată, oboseală, slăbiciune, ameţeală, insomnie şi "ceaţa" cerebrală. Practic, tu te simţi de parcă ai avea gripă. În cele din urmă, corpul tău se adaptează şi învaţă să funcţioneze pe cetone, astfel încât tu nu te vei mai simţi atât de rău, dar cetonele încă nu sunt sursa preferată de combustibil a corpului tău.
3. Poftele tale dispar
Carbohidraţii rafinaţi sunt nişte inamici infami pentru că reuşesc să crească extrem de mult nivelul concentraţiei de zahăr din sânge, doar pentru a face ca acest nivel să scadă din nou. Iar o cercetare recent publicată în "American Journal of Clinical Nutrition" sugerează că această creştere urmată de o scădere a glucozei din sânge activează centrii de dependenţă din creier, ceea ce duce la poftele ulterioare.
Însă, cu toate acestea, dacă optezi pentru cereale integrale bogate în fibre alimentare, tu poţi să menţii un echilibru în ceea ce priveşte glucoza din sânge pentru a preveni poftele, spune nutriţionistul Alex Caspero.
4. Riscul tău de diabet şi boli de inimă creşte - sau scade
Tipul de cereale şi făinoase la care renunţi contează foarte mult în acest caz. De exemplu, un studiu din 2014 publicat în revista PLOS ONE a constatat că acei carbohidraţi rafinaţi cresc nivelul unui acid gras din corp (numit acid palmitic) şi din cauza asta, creşte riscul de boli de inimă şi diabet de tip 2.
Între timp, potrivit American Heart Association, cerealele integrale pot îmbunătăţi nivelul colesterolului din sânge şi pot să scadă riscul de boli de inimă, de accident vascular cerebral, obezitate şi diabet de tip 2. Alegerea este clară.
5. Energia ta scade
Cerealele integrale sunt o sursă foarte bună de fier, magneziu şi vitamine din complexul B - iar toate acestea sunt critice în menţinerea unui nivel stabil de energie, spun specialiştii. Însă medicii nutriţionişti ne atrag atenţia că mulţi oameni au deja deficienţe de magneziu în organism. În plus, din moment ce carbohidraţii sunt sursa preferată de combustibil a organismului tău, toate celulele tale vor încetini fără o sursă sănătoasă de carbohidraţi.
6. Te confrunţi cu constipaţia
Aportul de cereale integrale este un factor important în modul în care corpul tău obţine şi se bucură de mai multe fibre alimentare, potrivit unui studiu recent făcut de Nutrition Research. Acest studiu a descoperit că 92% dintre adulţii ameriicani nu se bucură de suficiente beneficii din cereale.
Fibrele, partea nedigerabilă din plante, cum ar fii cerealele, nu doar că ajută la stabilizarea concentraţiei de zahăr din sânge, reduc riscul de obezitate şi boli cronice, dar te ajută să ai o bună digestie, cu alte cuvinte să mergi la baie regulat şi să nu te confrunţi cu constipaţia.
7. Devii indispusă, ai stări schimbătoare
Şi nu doar pentu că mănânci toate acele "sandvişuri" care sunt, da fapt, învelite în salată verde. Carbohidraţii - indiferent că sunt rafinaţi sau integrali - cresc nivelul de serotonină, un neurotransmiţător secretat de creier, care te face să te simţi bine. Aşa că atunci când renunţi la carbohidraţii sănătoşi, precum cei din cerealele integrale, sănătatea ta mintală este afectată în urma acestei decizii.
8. Antrenamentele tale au de suferit
Carbohidraţii sunt sursa primară de energie a corpului, pentru că ei alimentează toate exerciţiile, inclusiv antrenamentele de rezistenţă şi de anduranţă, spun specialiştii.
Dacă renunţi la carbohidraţii din alimentaţia ta, energia ta va scădea. Iar odată ce apare o scădere în nivelul carbohidraţilor depozitaţi de corpul tău, capacitatea de a produce forţă şi putere va scădea. Iar cu cât antrenamentele tale vor fi mai slabe şi lipsite de energie, cu atât mai slabe vor fi rezultatele. (Via)