Dar pentru aceia dintre noi care nu practică asiduu, chiar şi câinile cu faţa în jos reprezintă o provocare. Există totuşi şi veşti bune: nu trebuie să fii o persoană flexibilă dacă vrei să te bucuri de beneficiile fizice şi spirituale ale acestei practici şi chiar mai important, nici nu trebuie să ajungi la clasa de yoga în fiecare zi.
De ce ar trebui să-ţi întinzi salteaua
Fie că îţi doreşti mai multă flexibilitate sau o minte mai calmă, beneficiile practicii yoga sunt nenumărate. Din punct de vedere fizic s-a demonstrat că yoga îmbunătăţeşte flexibilitatea, postura şi echilibrul, întăreşte oasele şi creşte forţa musculară.
Cum poţi ameliora durerile de spate cu ajutorul practicii yoga?
Studiile demonstrează că yoga scade inflamaţia, creşte sistemul imunitar şi îmbunătăţeşte simptomele asociate cu afecţiunile cronice, precum diabetul de tip II, bolile cardiovasculare şi cancerul. Beneficii apar şi la nivel de sănătate mentală şi stare de spirit, deoarece prin practica constantă se reduce depresia, stresul şi anxietatea.
Scurtul drum spre fericire
"Cu toţii ştim că pe măsură ce exersăm mai mult, cu atât avem parte de rezultate mai bune. Yoga nu face excepţie. A practica o dată pe săptămână este bine, dar a practica de patru ori pe săptămână ar fi şi mai bine", punctează Andreea Lada, instructor de yoga.
Un specialist în bolile cronice ale spatelui a studiat yoga în programele sale de recuperare şi consideră că şi un minut de yoga poate fi suficient pentru a reseta starea unei persoane. Un singur minut într-o stare de meditaţie poate transforma o persoană frustrată şi nervoasă într-una compasivă şi binevoitoare.
"Dacă ne luăm după recomandarea de practică de mai sus cu siguranţă că nu ne vom apropia vreodată de flexibilitatea acrobaţilor de la Cirque du Soleil, dar asta nu înseamnă că nu vom vedea rezultate. Să stiţi că în final execuţia fizică a unei poziţii nici nu este atât de importantă, yoga nu înseamnă execuţie perfectă a unor mişcări, ci concetrarea pe respiraţie şi pe conştientizarea modificărilor ce se petrec la nivel subtil în corp.
Sănătatea conferită de yoga, scăderea stresului, a depresiei nu apare pentru că reuşim să ne apropiem fruntea de genunchi, ci pentru că la nivel subtil în noi se activează o serie de energii care elimină diverse blocaje şi astfel însănătoşirea apare şi în fizic. A practica yoga o dată pe săptămână îţi oferă ocazia să te concetrezi pe respiraţie, ceea ce te forţează să rămâi în prezent. Iar acest lucru te scoate din rutină, din a te gândi în viitor sau prezent, ca şi când ţi-ai restarta propriul organism", adaugă Andreea Lada.
Din punct de vedere fizic, la o clasă de yoga nu vei avea aceleaşi efecte precum în 60 de minute de cardio. Dar îţi va creşte pulsul, vei pune în mişcare mai mult oxigen şi vei elima blocajele de la nivelul minţii. Dacă însă vei transforma yoga într-o practică regulată, flexibilitatea se va îmbunătăţi odată cu timpul şi îţi vei tonifia muşchii, vei avea un abdomen mai puternic, ceea ce înseamnă mai puţine dureri de spate.
Ce spun studiile?
Majoritatea studiilor susţin că o singură clasă de yoga pe săptămână aduce beneficii atât fizice, cât şi psihice. O cercetare realizată într-un spital de psihiatrie pe pacienţi care au realizat o oră de yoga pe săptămână a demonstrat reducerea tensiunii, anxietăţii, depresiei, nervozităţii şi ostilităţii. Altă cercetare a arătat că 12 săptămâni de practică yoga o dată sau de două ori pe săptămână a avut efecte în tratamentul durerilor de spate. Un alt studiu susţine că yoga este la fel de sănătoasă pentru inimă precum o clasă de cycling.
Desigur, dacă nu ai o oră la dispoziţie, poţi încerca să practici şi acasă. Doar 10 minute înainte de culcare te pot ajuta să ai un somn mai bun.
Un alt studiu realizat pe durata a 10 ani pe 700 de participanţi a arătat că doar 10 minute de yoga pe zi sunt suficiente pentru a vedea îmbunătăţiri în ceea ce priveşte prevenţia osteoporozei şi întărirea oaselor. Gândeşte-te că 10 minute dintr-o zi reprezintă mai puţin de 1%.
Aşa că dacă ratezi o clasă la sala de yoga nu e o tragedie. Studiile arată că frecvenţa cu care practicăm acasă are efecte mult mai bune asupra sănătăţii, decât în cazul celor care merg la sală. Aceştia au raportat o stare mai bună, somn îmbunătăţit şi alegeri mai sănătoase în ceea ce priveşte dieta.
Cu ce ar trebui să rămâi în minte despre yoga
Este clar că beneficiile yoga există şi ne putem bucura de ele în câteva minute, însă nu există o regulă prin care se poate determina de cât de multă yoga are nevoie fiecare. Cu siguranţă însă o persoană mai tânără va avea întotdeauna nevoie de mai puţină yoga pentru a vedea efectele decât o persoană la 60 de ani, iar asta nu ţine doar de vârstă, ci şi de blocajele şi energia stagnantă acumulate de o persoană pe o perioadă mai lungă de timp.
Un studiu care a analizat efectele practicii yoga la femeile de peste 50 de ani a scos la iveală că practicarea asanelor (posturilor), chiar şi o dată pe săptămână, a crescut mobilitate încheieturilor şi flexibilitatea tendoanelor genunchilor.
"Desigur dacă vrei să ajungi să stai în cap, ar trebui să practici de mai multe ori pe săptămână, dar beneficiile există şi pe termen scurt (te vei simţi mai deschis, vei simţi îmbunătăţiri la nivel de digestie, somn mai bun). [...] Dacă practici o dată pe lună, corpul tău nu se va obişnui cu schimbarea şi nu vei putea face o diferenţă între starea dinainte şi starea de după – ceea ce poate deveni un stimulent motivaţional.
Yoga nu este un sport, este o practică de o viaţă. De aceea insistăm asupra faptului că este mai mult decât un antrenament. Este conexiunea dintre corp-minte şi conştientizarea prezentului, intrarea în rezonanţă cu o serie de energii extrem de înalte, care fac din yoga o practică atât de puternică", concluzionează Andreea Lada.
Verdictul: doar şi cu o clasă de yoga vei simţi beneficii. Totuşi dacă vrei să vezi adevărate rezultate, ar trebui să-ţi rezervi o oră pe săptămână, la sală sau acasă. Câte puţin mai des este mai bine decât foarte mult din când în când.