Cataif turcesc
Negreşit, acest preparat îţi aduce aminte de copilărie. Trebuie să încerci să îl găteşti cel puţin o dată în viaţă chiar la tine în bucătărie.
Foaie: 3 ouă mari, 270 g făină. Sirop: 200 g zahăr, 150 ml apă, 50 ml rom. Umplutură: 1 kg frişcă sau 1/2 dacă este preparată cu gelatină şi albuşuri.
1. Din ouă şi făină pregăteşte tăiţeii subţiri. După ce s-au uscat, tăiţeii se presară într-o tavă mare, smălţuită, bine unsă cu unt solid în aşa fel încât să fie acoperită toată suprafaţa, ca o foaie întreagă de aluat.
2. Coace pentru 15 minute la foc mic, până când aceştia se rumenesc puţin.
3. În acest timp, zahărul se fierbe cu apă 2-3 clocote. Apoi, vasul se ia de pe foc, se adaugă romul şi se stropesc tăiţeii bine cu siropul fierbinte.
4. Bagă din nou tava la cuptor, ca să se întărească preparatul, apoi taie-l în jumătate.
5. Foaia se lasă să se răcească în tavă, după care se taie în jumătate. Dacă foaia s-a lipit, se încălzeşte putin tava pe plita aragazului, numai câteva clipe, până când se înmoaie zahărul.
6. O jumătate se taie în pătrate de 5 cm pătraţi, iar cealaltă se ridică cu grijă şi se aşază pe dosul unei tăvi sau pe un platou de mărime potrivită.
7. Pe jumătatea întreagă se aşază un strat de 3-4 cm grosime de frişcă bătută spumă, cu sau fără gelatină, pe ea se pun pătrăţelele în ordinea în care au fost la început şi apoi, sub forma lor, trecând cuţitul prin frişcă, se taie şi foaia de dedesubt.
Poftă bună!
Sursa: Jurcovan Silvia, Carte de bucateSursa foto: http://www.terra-natura.gr/ Articolul anterior Rulou de piept de pui cu bacon Articolul următor Cordon bleu la caserolă