Oamenii sunt deseori deprimați deoarece se învinovățesc pentru propriile probleme, iar în timpul perioadelor dificile sunt mai sensibili și pot simți respingere din partea cuiva chiar dacă persoana respectivă nu acest lucru a vrut să exprime. Nimeni nu vrea să fie nefericit, dar toată lumea face alegeri care contribuie la povara vieții.
Când se discută aceste concepte, este mai util să fie împărțite pe două categorii.
În prima categorie, coloana A, ar trebui să intre factorii pe care nu-i poți controla, adică elemente precum:
- Mediu de muncă dificil;
- Pierderi financiare sau sufletești;
- Genetica;
- Starea națiunii;
- Aspecte culturale;
- Familia în care te-ai născut;
- Experiențele din copilărie.
La cele de mai sus se pot adăuga deciziile, situațiile și comportamentele pe care le-ai avut la un moment dat sub control, dar care fiind rămas în trecut, nu mai pot fi schimbate, adică:
- Consumul exagerat de sucuri;
- Locul de muncă sedentar;
- Un partener deplorabil.
Acestea sunt acum lucruri incontrolabile, deoarece nu deții o mașină a timpului cu care să călătorești pentru a schimba ceva.
Toți oamenii se luptă cu această categorie, deoarece viața este grea și cei care suferă de depresie cronică s-au confruntat cu prea multe astfel de lucruri ce le-au scăpat de sub control și se duc rapid cu gândul că alți oameni ar fi mai puternici decât ei în astfel de situații, lucru ce-i face să se simtă și mai prost.
Pe de altă parte, în a doua categorie, coloana B, sunt incluși factorii pe care, teoretic, îi poți controla și asupra cărora ai o cât de mică influență. Aici intră lucruri precum:
- Cantitatea de exerciții pe care o faci;
- Mâncarea pe care o mănânci;
- Cât de mult timp pierzi uitându-te la televizor;
- Cum interpretezi criticile;
- Așteptările pe care le ai de la alții;
- Prioritatea pe care o acorzi valorilor tale;
- Evitarea disconfortului.
În plus, la acestea contează foarte mult și propria percepție asupra vieții, cum interpretezi tu anumite lucruri, de exemplu replici precum:
- „Diagnosticul meu înseamnă că sunt condamnată la o viață întreagă depresivă.”
- „Incapacitatea mea de a avea grijă de toate cheltuielile cu un salariu minim pe economie înseamnă că sunt o idioată.”
- „Abuzurile sexuale din copilărie m-au condamnat pe viață.”
Este destul de greu de făcut o împărțire clară, dar pentru ceea ce cuprinzi în prima coloană trebuie să înțelegi că sunt lucruri imposibil de controlat, independente de tine și să știi că nu ai cum să cunoști sau să controlezi absolut tot, să accepți că dispariţia persoanelor dragi nu înseamnă sfârșitul lumii. Este important să îți asumi anumite lucruri, nu să le ignori. Pentru ceea ce cuprinzi în a doua coloană trebuie să faci efectiv ceva, nu să aștepți să se schimbe de la sine situația. Înțelegând cum acești factori îți influențează starea de spirit, poţi concepe un plan de acțiune ai cărui pași să-i respecţi pe rând.
Această călătorie în lumea nefericirii te va face să conștientizezi că viața este dificilă și nedreaptă, dar că nu trebuie să ți-o faci singură și mai grea.