Depresia poate fi identificată până şi în modul de exprimare a individului, atât oral cât şi în scris. Cercetătorii au efectuat îndelungi cercetări pentru a stabili legătura dintre limbaj şi depresie.
Un studiu recent, publicat în Clinical Psychological Science, a scos la iveală o serie de cuvinte care pot ajuta la identificarea persoanelor care suferă de depresie.
În mod tradiţional, analizele lingvistice din acest domeniu au fost realizate cu ajutorul notiţelor oferite de cercetători. În prezent, metode computerizate de analiză a textului permit procesarea rapidă a unor ample baze de date. În plus, aceste tehnici pot identifica aspecte lingvistice pe care oamenii le pot trece cu vederea, calculând procentul frecvenţei apariţiei anumitor clase de cuvinte, diversitatea lexicală, lungimea medie a propoziţiilor, tiparele gramaticale şi alte criterii esenţiale.
Limbajul poate fi împărţit în două componente esenţiale: stilul şi conţinutul.
Conţinutul trădează ceea ce exprimăm, adică subiectul sau semnificaţia discursul. Nu este surprinzător că aceia care prezintă simptome de depresie folosesc în exces cuvinte cu încărcătură emoţională negativă, în mod special adjective şi adverbe negative - precum "singur", "trist" sau "nefericit".
Mult mai interesantă este, însă, utilizarea pronumelor. Cei care prezintă simptome de depresie folosesc mai des pronume la persoana întâi singular - precum "eu" sau "mie" - şi mai puţine pronume la persoana a doua şi a treia - precum "ei", "ţie", "el" sau "ea". Acest tipar al folosirii pronumelor sugerează că oamenii ce suferă de depresie sunt mai concentraţi asupra propriei persoane şi sunt mai puţin conectaţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor şi la persoanele cu care intră în contact. Cercetătorii au raportat că folosirea pronumelor este mult mai eficientă în identificarea pronumelor decât frecvenţa cuvintelor cu o încărcătură emoţională negativă.
Stilul limbajului arată felul în care individul se exprimă, iar cercetătorii au efectuat o analiză textuală a 64 de forumuri diferite ce au ca temă afecţiunile mentale, examinând peste 6.400 membri care şi-au exprimat problemele online.
"Cuvintele absolutiste", precum "mereu", "întotdeauna", "nimic" sau "în totalitate", au fost identificate ca fiind elemente definitorii pentru persoanele cu depresie, făcând identificarea afecţiunii mult mai uşoară, comparativ cu folosirea pronumelor sau cuvintelor cu încărcătură emoţională negativă.
În urma cercetării a reieşit că indivizii care suferă de depresie văd lumea mai degrabă în alb şi negru, iar această perspectivă se manifestă la nivelul stiluli limbajului. Comparativ cu 19 forumuri de control, printre care s-au numărat unele dedicate mamelor sau studenţilor, preponderenţa cuvintelor absolutiste este cu 50% mai mare în cazul forumurilor pentru anxietate şi depresie şi cu 80% mai mare în cazul forumurilor pentru indivizi cu tendinţe suicidale.