Leușteanul este folosit pentru a da savoare diferitelor preparate, precum ciorbe, mâncăruri, lasagna, musaca, chiftele, mâncare de cartofi, până la gulaș sau ciulama.
În același timp, această plantă este un remediu bun pentru prevenirea bolilor respiratorii, endocrine, renale, ale aparatului urinar și pentru întărirea sistemului imunitar, este la îndemâna oricui și poate fi procurat foarte ușor, potrivit Viva.ro.
De asemenea, pentru persoanele care suferă de anorexie, gripă sau răceală, dureri de gât sau amigdalită leușteanul are proprietăți terapeutice. Planta calmează mâncărimile, diminuează inflamația, iar frunzele sale sunt un bun tonic digestiv.
Care sunt beneficiile leușteanului, află mai jos:
1. Previne formarea pietrelor la rinichi
Un factor esențial în prevenirea formării pietrelor la rinichi este consumul mare de apă. Leușteanul este ceea ce se numește aquaretic. Promovează diureza apei în corp și urinarea fără pierderea de electroliți.
2. Ajută la menținerea sănătății plămânilor
Leușteanul este folosit în mod tradițional că expectorant și pentru ameliorarea tusei și a durerilor în gât. Plantă conține o substanță numită eucaliptol, care a dovedit că are efect antiinflamator în astmul bronșic.
3. Menține pielea sănătoasă
S-a observat că leușteanul poate calmă sau reduce edemul cutanat. Astfel, poate fi folosit în tratarea unor afecțiuni ale pielii precum psoriazis, dermatită și acnee. Se pot aplică frunzele direct pe zona afectată sau se poate face unguent din leuștean uscat.