Sindromul „tech neck” este o problemă modernă și conform lui Stephen Liu, asistent universitar în cadrul departamentului de Ortopedie de la UCLA School of Medicine, termenul se referă la durerile de ceafă cauzate de ținerea prelungită a capului aplecat asupra electronicelor. În aceste sens, deși un cap normal cântărește aproximativ 4.5 kg, cercetările au arătat faptul că o înclinare a acestuia de numai 15 grade produce asupra coloanei efectul a peste 12 kilograme, iar la 60 de grade, gâtul simte ca și când ar susține mai mult de 27 kilograme.
Simptomele acestei afecțiuni includ o postură corporală neglijentă, dureri de umeri, senzația de presiune, piele care ține, dureri de ceafă, mobilitate redusă, dureri frecvente de cap, gât și spasme musculare. În plus, adolescenții au început să se cocoșeze și să aibă scolioză de la o vârstă din ce în ce mai mică, din cauza că folosesc ore întregi dispozitivele electronice. Prin urmare, medicii avertizează în privința faptului că indiferent de vârstă, cineva cu „tech neck” se va simți obosit, stresat și îl vor durea mușchii, va avea dureri de ceafă și spate, apoi i se vor măcina cartilagiile, va avea din ce în ce mai des dureri de cap, îi va apărea cocoașa și i se va curba coloana.
În această situație, este foarte important că conștientizezi cât și cum te uiți la anumite ecrane și trebuie să lucrezi în sensul următor:
1. Îmbunătățește-ți postura
Este greu să stai dreaptă, dar trebuie să încerci. Trage umerii în spate, aliniază-ți gâtul cu restul coloanei și ține dispozitivele electronice paralel cu ochii, la o înălțime și distanță potrivite.
2. Întărește-ți mușchii gâtului și ai umerilor
Multă lume uită să se concentreze și pe umeri și gât când merge la sală, dar este foarte important să ai parte de umeri puternici pe care să se sprijine ceafa, pentru a putea menține mereu o poziție corporală corectă. În acest sens, te va ajuta vâslitul, genuflexiunile, înotul și yoga.
3. Fă câteva exerciții pe parcursul întregii zile
Nu sta la birou sau în mașină ore întregi fără să-ți schimbi poziția, uitându-te la calculator sau telefon. Ridică-te în fiecare oră și fă cel puțin 250 de pași plus câteva exerciții de stretching, printre care rotiri, aplecări și învârtiri de cap, acompaniate de respirații adânci.
Ce este sindromul „tech neck” și cum îl poți evita
Acum 10 ani nimeni nu traversa cu telefonul în mână, dar în ziua de astăzi, dispozitive precum tabletele și smartphone-urile au acaparat viața tuturor, cu repercusiuni asupra stării de sănătate.