Uneori, înaintea instalării unei migrene, există avertismente precum încețoșarea vederii, greață, senzație de vomă, sensibilitate la lumină și unete puternice, dar când senzația imediat următoare te poate ține la pat toată ziua.
Conform specialiștilor, în jur de 17% dintre femei și 6% dintre bărbați au frecvent migrene și apelează la medicamentație puternică pentru a le ține sub control. Dacă te regăsești printre aceștia, trebuie să afli că ultimele cercetări în domeniu arată cum că durerile de cap sunt asociate cu lipsa anumitor vitamine, mai ales dacă locuiești într-o zonă cu temperaturi ridicate. În plus, consumul exagerat de zahăr poate fi și el de vină, la fel ca și nivelul de serotonină din creier și circulația deficitară a sângelui sau factorii genetici.
După cum poți observa, durerile de cap au diverse simptome și cauze, dar este posibil să reduci cu până la 300% numărul și intensitatea migrenelor care sunt puse pe baza deficitului de vitaminele D, B6, B12 sau a acidului folic. De aceea este foarte important pentru tine să ai o dietă echilibrată și, eventual, să iei un supliment alimentar. În plus, încearcă să eviți pe cât posibil următoarele alimente:
- cafea;
- stafide;
- vin;
- citrice;
- carne procesată;
- ciocolată;
- banane;
- zmeură;
- sos de soia;
- avocado;
- alune;
- hering;
- mazăre;
- sardine;
- brânză maturată.
Pe lângă alimentele consumate, trebuie să te asiguri și că beneficiezi de suficientă odihnă, deoarece lipsa somnului duce la o serie de alte complicații asociate migrenelor. În plus, săritul peste mese, schimbarea zonelor climatice, lumina puternică și mirosurile stridente îți pot crea disconfort. Pentru a identifica cât mai exact cauzele migrenelor tale, ține un jurnal în care să-ți notezi cât de frecvente sunt, la ce ore apar, ce intensitate au și alți factori din mediul înconjurător, care te vor ajuta să observi anumite tipare.