Michael Grandner, directorul programului „Sleep and Health Research” de la University of Arizona, este de părere că „visele au loc atunci când creierul încearcă să se reprogrameze. Ele sunt ferestre către subconștientul nostru, care procesează informațiile de peste zi, se gândește la ceea ce este important și încearcă să rezolve problemele și să facă planuri de viitor, analizând concepțiile despre lume, amintirile și emoțiile.”
Amintirea viselor perturbă odihna
De obicei, nu-ți vei ține minte visele și chiar dacă ai mai multe într-o noapte le vei uita destul de rapid după ce te trezești, deoarece în timpul somnului nu poți să-ți formezi cu adevărat amintiri. Dacă ții minte ce ai visat, este fie pentru că te-ai trezit în mijlocul visului și mintea ta a fost în stare să prindă frânturi de vis, restul fiind doar legături făcute automat sau pentru că în timpul somnului ai rămas oarecum conștientă. Dacă reușești mereu să-ți aduci aminte cu tot cu detalii ceea ce ai visat, s-ar putea să nu te odihnești cu adevărat, drept pentru care ar fi bine să îți ajustezi dieta și să nu mai consumi deloc alcool sau substanțe care-ți pot încețoșa gândirea. Dacă înainte să te culci mănânci sau bei ceva ce-ți poate perturba somnul, riști să te trezești în timpul nopții sau când îți sună alarma să nu fii pe deplin pregătită să începi o nouă zi. De exemplu, dacă consumi alcool poți fie să suprimi visele fie din contră, să ai vise mai intense, care să te obosească.
Mintea ta are propriul limbaj
Chiar dacă ți le amintești, multe dintre visele tale nu vor avea nici un sens la început, vei vedea monștrii, pe tine făcând acțiuni pe care în mod normal nu le-ai face sau oameni care au ieșit de mult din viața ta, dar acest lucru se întâmplă deoarece câteodată, creierul se folosește de vise pentru a crea experiențe faustice, menite să proceseze informațiile, amintirile, să întărească cunoștințele și să lege conexiuni. Motivul pentru care visele nu au logică este tocmai faptul că ele nu sunt experiențe adevărate și deci nu urmează regulile realității. Pentru ca mintea ta să creeze aceste „experiențe”, are nevoie să existe într-o realitate alternativă.
De exemplu, în realitate, o persoană nu poate fi o casă, dar poate că tu chiar asta visezi, că ești o casă, iar acest lucru îți permite să observi diverse situații în mod obiectiv sau îi permite creierului tău să facă ordine în haosul ce pusese stăpânire pe tine. Pe de altă parte, s-ar putea ca acest vis să nu însemne nimic, tocmai de aceea visele sunt atât de greu de interpretat, deoarece când mintea conștientă încearcă să le înțeleagă, ea le aplică acestora structuri și reguli pe care de fapt visele nu le urmează.
Deși nu există un limbaj universal al viselor, poți prinde câteva semnificații ale propriilor vise și dacă ești blocată într-un vis pe care tocmai l-ai avut, gândește-te mai degrabă per ansamblu, lasă-ți imaginația să zburde în loc să te agăți de un singur simbol. Dacă ai visat că ai un atac de cord, poate că ești îngrijorată în privința sănătății tale sau a cuiva drag sau poate simți că se va întâmpla ceva rău, dar aceste griji se pot manifesta și într-un vis în care ești închisă într-o cameră obscură. În plus, conținutul visului în sine s-ar putea să nu aibă de fapt nici un fel de legătură cu viața ta reală și acesta nu trebuie neapărat explicat, pentru că oricum mintea ta îl înțelege automat la un anumit nivel, așa că nu te obosi să deschizi o carte despre interpretarea viselor de fiecare dată când îți aduci aminte câte ceva, deoarece acestea nu sunt considerate cărți științifice, ele sunt în mare parte interpretări subiective și mintea fiecărei persoane are propriul limbaj de codare.
În concluzie
Indiferent de conținutul unui vis, simplul act de a te gândi la problemele și fricile tale te va face să identifici factorii stresanți din viața ta și să iei decizii mai bune pentru sănătatea ta, cum ar fi o vizită la medicul de familie, schimbarea locului de muncă sau găsirea unui partener de viață stabil. Din acest punct de vedere, analizarea viselor te va ajuta foarte mult.