În primul rând, pentru că termenii sunt folosiți adesea interschimbabil, trebuie să-ți clarifici doi termeni, respectiv:
- Autocarantină (sau autoizolare) - starea ce descrie o persoană care ar putea fi infectată, dar nu o știe încă.
- Izolare (sau carantină) - descrie persoanele care au deja o boală, deci dacă tușești, ai febră și suspectezi că ai putea avea COVID-19, acesta este și cazul tău. Izolarea se poate face de bună voie și acasă sau în cazuri mai grave, direct la spital sau centrele alocate, sub strictă supraveghere.
Oricare dintre aceste două stări se poate transforma în cealaltă, în funcție de evoluția simptomelor, deci chiar dacă cei doi termeni au legătură, nu sunt chiar același lucru, accentul punându-se de fapt pe partea dacă o faci singur sau constrâns de împrejurări, iar dacă doar lucrezi de acasă ca măsură de prevenție, acolo se discută deja altfel.
Dacă s-au închis școlile și locurile de muncă
Dacă ai fost îndrumat să lucrezi de acasă sau școala și facultatea au trecut pe cursuri online, s-a luat această măsură pentru a preîntâmpina transformarea locului respectiv îmtr-un focar de infecție. În acest caz, probabil că nu ai fost tu în mod direct expusă la virus și nu este vorba despre carantină sau izolare ci doar despre reducerea riscului de îmbolnăvire, astfel că nu există reguli stricte, dar ar fi bine să eviți locurile aglomerate și n-ar trebui să lucrezi de fapt dintr-o cafenea sau bibliotecă. Partea mai proastă este că în cazurile în care se lucrează mai mult de acasă, de obicei, este indicat să îți faci timp pentru ieșiri în oraș cu prietenii sau mers la sală, însă acum este contraindicat acest lucru, ceea ce nu înseamnă neapărat că trebuie să eviți complet locurile publice. De exemplu, te poți duce în continuare la sală, dar la ore mai puțin solicitate și să te speli întotdeauna pe mâini înainte și după.
Dacă s-ar putea să fi fost expusă la virus
Dacă cineva ți-a zis în mod direct că ai luat contact cu o persoană infectată, atunci trebuie să urmezi întocmai instrucțiunile autorităților. Asigură-te că întrebi exact ce ai voie să faci și ce nu, pentru că organele sanitare au informații actualizate.
Dacă te-ai întors dintr-o țară cu probleme și ai fost sfătuită să rămâi acasă să șă-ți ții sub observație simptomele, atunci e momentul să te bagi singură în autocarantină. Ideea în acest caz este tocmai să stai departe de alte persoane și să evita să respirați în preajma celorlalți sau să atingi suprafețe infectate. Dacă poți sta la distanță de alți oameni, poți să ieși să-ți plimbi câinele, să te ocupi de grădina ta sau să alergi un pic, dacă te simți în stare. În acest caz, ar trebui să eviți să lucrezi din cafenele sau alte locuri publice, să nu participi la ieșiri în oraș, manifestări publice sau orice fel de eveniment, să nu te duci la școală sau muncă și nici să nu primești oameni în vizită.
Dacă știi sigur că ești bolnavă
Dacă ai deja Coronavirusul sau orice altă boală de fapt, deja trebuie să te izolezi complet de restul lumii și să fii chiar și mai atentă cu posibilitatea de a răspândi boala membrilor familiei. Acum este momentul să porți tu o mască pentru a nu le transmite celorlalte persoane din casă virusul și să stai într-o încăpere separată de restul lumii, folosind, dacă se poate, o baie separată, pentru a avea cât mai puține suprafețe pe care le atingeți cu toții. În plus, cel mai indicat este ca între timp să suni la 112 și să chemi o ambulanță specializată.
Cum să te pregătești pentru carantină
Nu este sfârșitul lumii, deci n-ai nevoie de tone de hârtie igienică sau un buncăr atomic ci doar să-ți asiguri în casă provizii alimentare și nonalimentare, care să te țină 2 săptămâni. Ai nevoie de săpun, ca să te speli pe mâini, indicat ar fi unul antibacterian sau special pentru medici, dar în lipsă de altceva este foarte bun și săpunul obișnuit, plus șervețele umede și uscate, dar și pastă de dinți. Bagă niște carne și legume la congelator, ia-ți câteva conserve și eventual supe instant sau alimente precum orez, făină, paste, refă-ți stocul de medicamente și nu uita de animalele de companie, care și ele au nevoie de îngrijire, mai ales dacă le-ai obișnuit cu un anumit tip de mâncare.