În al doilea rând, trebuie să înțelegi faptul că vârsta gestaționară nu este timpul în care ai avut un embrion în organism ci timpul scurs de la ultima menstruație. De exemplu, dacă ai un ciclu lunar regulat care să zicem că a început pe data de 1 ianuarie și ai avut un singur raport sexual toată viața ta sau cel puțin în ultima vreme, care absolut întâmplător s-a soldat cu o sarcină, să urmărim împreună care este desfășurarea sarcinii, chiar dacă datele pot varia de o persoană la alta.
1 ianuarie - începe ciclul și cu siguranță nu ești însărcinată;
12 ianuarie - faci sex neprotejat sau metodele de protecție eșuează;
14 ianuarie - ești la ovulație (adică eliberezi un ovul din ovare) și la scurtă vreme ovulul tău întâlnește spermatozoidul prezent în trupul tău de la raportul întreținut cu câteva zile în urmă;
21 ianuarie - embrionul se stabilește în uter și deja se consideră că ești însărcinată în trei săptămâni;
28 ianuarie - nivelul de hormoni rezultat din sarcină este atât de ridicat încât un test foarte sensibil și precis ar putea detecta sarcina;
30 ianuarie - observi că ți-a întârziat menstra, deoarece oricum îți urmăreai foarte atent calendarul, însă acum ești deja însărcinată de mai mult de o lună.
Deci cel mai devreme poți afla cu certitudine că ești însărcinată sau nu la vârsta gestațională de 4 săptămâni, ceea ce înseamnă că de fapt formarea embrionului a început în urmă cu 2 săptămâni și există în forma actuală de numai 1 săptămână.
Acesta a fost un exemplu optimist, deoarece din diverse motive, ciclul majorității femeilor nu are o durată exactă de 28 zile. Dacă are tendința să-ți vină oricând între 29-34 de zile, atunci vei începe să intri la bănuieli după ceva mai mult timp și asta presupunând că îți ții un calendar. The American Pregnancy Association confirmă faptul că majoritatea femeilor află că sunt însărcinate când deja au vârsta gestațională de 4 până la 7 săptămâni, adică la 2 până la 5 săptămâni de la ultimul contact sexual.
De asemenea, o menstră sărită nu semnifică automat faptul că ești însărcinată, mai ales dacă ai folosit diverse metode de prevenție, cum ar fi anticoncepționalele, care îți pot oferi un ciclu mai ușor. În plus, este posibil ca în momentul în care embrionul se implantează să sângerezi un pic și să consideri că pur și simplu ți-a venit mai devreme decât de obicei, însă există și cazuri în care nu-ți vine lunar din cauza unor probleme fizice, nu neapărat a unei sarcini. Dacă te duci la un medic pentru un test de sarcină și nu te bazezi pe cele din comerț, atunci e posibil să afli chiar mai târziu, pentru câ de când începi să intri la bănuieli până când prinzi o programare mai durează câteva zile, deci până să primești confirmarea (sau infirmarea) e posibil să fii deja însărcinată în șase săptămâni.
Cât despre simptomele considerate deja obișnuite, precum greață, aceasta începe de fapt abia după cinci săptămâni de sarcină, iar unele femei nu se simt deloc rău dimineața.
Ce înseamnă de fapt să fii însărcinată în 6 săptămâni
În primul rând, trebuie să știi că numărul săptămânilor se numără nu din momentul în care afli că ești însărcinată ci chiar cu două săptămâni înainte să se lege sarcina, iar șansele de a afla cu certitudine că ești înărcinată apar abia după alte patru sau chiar cinci săptămâni.