Femeia a recunoscut apoi că nu și-a pregătit copilul îndeajuns de bine pentru această experiență și durerea ce a urmat, iar Chad Hayes, pediatru în statul american Carolina de Nord, sfătuiește părinții în felul următor: „Nu vă mai mințiți copiii că o procedură medicală doare sau nu ci spuneți-le, în limbajul adecvat vârstei lor, la ce să se aștepte, cum se vor simți și cam cât va dura totul. Aceste informații îi vor ajuta pe cei mici să nu plângă atât de tare și să înțeleagă că este în regulă să te temi de ceva câteodată.”
Părinții încearcă adesea să simplifice totul prin propoziții de felul „Nu o să te doară.”, „Nu a fost deloc rău, nu-i așa?” sau „Ești bine.”, dar problema este că de fapt orice procedură medicală produce un oarecare disconfort și dacă îi spui așa ceva copilului tău, el va începe să nu mai aibă încredere în tine, în doctori și alte persoane cu autoritate. Singurul lucru mai rău decât a minți un copil este să-i minimalizezi prin vorbe durerea și să nu crezi în aceasta.
Specialiștii recomandă să-i spui copilului tău cu calm și cât de obiectiv posibil ce se va întâmpla și de ce, pentru că dacă tu te sperii sau nu știi cum să reacționezi la o simplă injecție, copilul va simți acest lucru din vocea ta. După ce îi oferi informațiile necesare, vezi cum poți face ca el să simtă cât mai puțină durere și în acest sens în poți oferi câteva alegeri, ca să-i dai impresia că poate controla măcar o parte din ceea ce urmează să i se întâmple. În acest sens, copilul poate să-și aleagă un animal de pluș preferat pe care să-l ia cu el, poate să numere până la trei înainte de înțepătură sau poate alege la sfârșit un leocoplast colorat tematic.
La sfârșit, indiferent de cum reacționează, îmbrățișează-ți copilul și spune-i că ești mândră de el pentru cum s-a comportat și poate că va zice: „Hey, n-a fost chiar atât de greu.”
Ce să faci ca să fii o mamă bună
O femeie a povestit pe Internet cum când fiica ei avea doi a mers cu aceasta să facă analizele de sânge și cea mică era foarte bine dispusă, stătea în poala mamei și făcea cu mâna oamenilor din jur, dar brusc, când asistenta i-a băgat acul de la seringă în mână, aceasta a început să plângă isteric și să se zvârcolească, iar de atunci lucrurile s-au schimbat când a mai venit vorba despre medici.