Când vine vorba despre implicațiile pe care le are ruperea unui prezervativ trebuie să te gândești la două lucruri:
1. Ai putea fi însărcinată?
Dacă vrei oricum să ai un copil, aceasta nu va fi o problemă foarte mare pentru tine, dar așteaptă să-ți vină menstruația, apoi dacă nu apare fă-ți un test de sarcină. Dacă ai prefera totuși să fii sigură că nu ești însărcinată cel mai bine ar fi să iei pilula de a doua zi de la farmacie, dar aceasta trebuie luată la maxim 72 de ore de la ultimul contact sexual neprotejat și de cel mult două ori pe an.
2. S-ar putea să fi luat o boală cu transmitere sexuală?
Bolile cu transmitere sexuală se pot contacta și prin intermediul jucăriilor pentru adulți, deci de fiecare dată când folosești una ar fi mai bine s-o acoperi cu un prezervativ nou, înainte ca oricine altcineva s-o folosească. Trebuie menționat și că prezervativele nu se folosesc doar în cazul sexului vaginal ci și în cazul celui anal și oral.
Desigur, există și câteva modalități prin care să minimalizezi riscul ruperii prezervativului și anume:
Mărimea - Nu trebuie întotdeauna să folosești doar mărimea universală. În funcție de partenerul tău, găsiți în farmacii prezervative de mărimi diferite. Ai grijă, deoarece unul prea mare poate aluneca, iar unul prea mic se rupe mai ușor.
Data de expirare - Data de expirare este trecută pe fiecare ambalaj tocmai pentru că în timp, prezervativele își pierd elasticitatea și lubrifierea suplimentară pe care majoritatea o au. Asigură-te că verifici de fiecare dată și că mereu le cumpărați din sursă autorizată, fără a le folosi pe cele uitate prin birou de cine știe cât timp.
Pachet alterat - Dacă pachetul este stricat înainte să-l deschizi, conținutul acestuia poate fi în pericol, așa că mai bine îl lași pe raft. În plus, trebuie să ai grijă și când scoți prezervativul din plicul lui, iar dacă crezi l-ai fi putut zgâria sau rupe în timpul acestui proces, mai bine desfaci altul.
De unică folosință - Prezervativele se pot folosi o singură dată fără să existe alte pericole.
Evită obiectele ascuțite - Piercingurile, unghiile mari și dinții pot provoca ruperea latexului, așa că manevrează-l cu grijă.
Nu toate sunt făcute la fel - Alege o marcă pe care ai mai testat-o și cu care nu ai avut niciodată probleme, deoarece acesta nu este domeniul în care să-ți dorești să faci încercări.
Lubrifiant - Lipsa lubrifianților poate duce la ruperea cauciucului, dar pe piață există multe firme care oferă diverse arome chiar. Asigură-te însă că produsul respectiv se pretează folosirii interne, deoarece lubrifianții pe bază de ulei atacă materialul din care sunt confecționate prezervativele.
Ce să faci ca să nu se rupă prezervativul
Prezervativul este una dintre cele mai răspândite modalități de contracepție și folosit corect, previne aproximativ 98% din sarcinile nedorite și bolile cu transmitere sexuală, cu toate acestea multe persoane dau vina pe unul rupt dacă ajung într-o situație delicată.