Unul dintre cele mai recente incidente de acest gen s-a petrecut pe un zbor al companiei aeriene Ryanair dintre Barcelona și Londra, când un bărbat în toată firea, alb, a atacat verbal o femeie în vârstă, paralizată, de culoare, pentru că nu s-a dat mai repede la o parte din calea lui. Acesta a făcut-o pe femeie „vacă urâtă, proastă și neagră”, dar i s-a permis să rămână la bordul aeronavei.
Puși în fața faptului împlinit, cei mai mulți oameni fie se blochează fie preferă să nu intervină, dar iată o listă cu ce să faci și ce să nu faci în astfel de situații:
Ce să faci
- Ignoră agresorul și oferă-te să stai alături de victimă sau să pornești o conversație cu aceasta, pentru că în astfel de situații îi poate fi frică, se poate simți nelalocul ei și poate deveni la rândul ei nervoasă, dar dacă nu vrea să interacționeze cu nimeni nu forța nota.
- Informează conducătorul auto, pilotul sau un însoțitor de zbor, deoarece aceștia au autoritatea de a-l face pe agresor să coboare dacă este prea agresiv și abuzează de puterea lui sau chiar și de vorbe.
- Adu situația la cunoștința organelor abilitate și chiar a poliției, dacă ai impresia că este de competența acesteia, dar fi foarte clară și nepărtinitoare în descriere, deoarece este obligația ta civică să raportezi orice ilegalitate.
- Filmează situația, fă poze și asigură-te că cei din jur, dar în special agresorul este conștient de ceea ce faci. Deși poate părea ceva nesemnificativ, este foarte important ca victima să aibă dovezi în cazul în care totul degenerează și intră în atenția poliției.
- Fii înțelegătoare cu cei din jur și tratează pe toată lumea de la egal la egal, deoarece toți oamenii au dreptul să fie respectați.
Ce să nu faci
- Nu provoca agresorul. Ține minte că nu cunoști persoana respectivă și aceasta poate deveni violentă fizic inclusiv cu tine. Nu contează cât de mult simți că trebuie să protejezi victima, prin comportamentul tău ai putea pune și alți oameni în pericol. Cedează controlul situației autorităților competente.
- Nu încerca să scoți chiar tu agresorul din zona respectivă sau să-l izolezi și în mod clar nu-l atinge, pentru că astfel îi dai doar ocazia să spună că a acționat în legitimă apărare.
- Nu forța victima să depună plângere la poliție și nu suna tu în locul ei la 112, decât dacă consideri că au fost întrecute limitele legale, nu cele morale, deoarece fiecare persoană are dreptul să depună sau nu o plângere oficială, pentru că acest lucru implică anumite drumuri de făcut și acte de semnat. Dacă situația este într-adevăr foarte gravă, organele de poliție nici măcar nu au nevoie de cooperarea victimei pentru a pune sub acuzație agresorul.
- Nu țipa în gura mare că este un abuz și nu râde, dar nici nu intra cu telefonul direct în fața agresorului. Ține minte că înregistrezi sau faci poze doar cu scopul de a obține dovezi, nu pentru a te distra și orice încercare de a perturba agresorul poate anula legitimitatea dovezilor.
- Nu încuraja abuzurile de nici un fel, nici pe bază de culoarea pielii, religie, situație materială sau limbă pe care o vorbește cineva.