Tot stresul care se acumulează de-a lungul timpului în urma traumelor duce într-un final la diverse afecțiuni mentale, printre care şi anxietatea.
Conform Dr. Devon MacDermott, psiholog specializat în relații și traume, abuzul verbal cronic dăunează victimelor și le face să treacă printr-un fel de traumă emoțională. De cele mai multe ori, această tortură vine din partea unui om apropiat, precum un membru al familiei, un prieten apropiat sau un părinte care nu-și respectă copilul, care țipă și îl insultă mereu. De fapt, repercursiunile sunt cel puțin la fel de grave ca cele din urma unor abuzuri fizice.
Acest tip de abuz este unul dintre cele mai grave forme, deoarece prin vorbe se subminează autoritatea cuiva și se lovește direct în demnitatea persoanei respective. Cuvintele duc la umilire repetată și contribuie la afecțiuni psihice grave, care rămân ascunse multă vreme, dar distrug psihicul oricui. Deși victima nu răspunde provocărilor, demnitatea ei este atacată, ceea ce duce la absența motivației de a face orice în viață, putere slabă de concentrare, stress constant, depresie și multe altele. Abuzul verbal este de fapt același lucru cu cel emoțional, pentru că dăunează stimei de sine și încrederii în forțele proprii. Abuzul verbal pe termen lung, mai ales cel început la vârste fragede, duce la maturitate la o serie de probleme de sănătate psihică și nu numai.
Efecte pe termen scurt
- Gândirea exagerată;
- Stimă de sine scăzută și lipsa entuziasmului;
- Dificultăți în luarea unei decizii.
Efecte pe termen lung
- Stres posttraumatic;
- Anxietate;
- Depresie;
- Dureri de cap;
- Dureri cronice;
- Probleme digestive;
- Gânduri suicidale.
Dacă observi că cineva apropiat își schimbă brusc comportamentul, încearcă să înțelegi cauza și ajută persoana respectivă să treacă peste orice problemă ar avea.
Semne ale abuzului verbal
- Aproape toate cazurile de abuz verbal au loc într-un mediu social apropiat victimei, în care aceasta petrece cel mai mult timp, la școală sau acasă.
- Un abuzator verbal folosește deseori tehnica strigatului pe nume pentru a manipula victima.
- Cel care face abuz de vorbe își învinovățește victima pentru orice, oricând.
- Cine acuză atacă hobyurile, interesele sau lucrurile pe care cineva le iubește, pentru a-l face să nu se mai simtă bine în pielea lui.
- Cel ce abuzează verbal pe cineva nu apreciază nici un efort din partea interlocutorului, realizările sau alte tipuri de succese înregistrate în viața acestuia.
- Abuzatorul se comportă ca și când are mereu dreptate, nu-și recunoaște niciodată greșelile și nu-și cere scuze.
- Cine abuzează verbal își pierde controlul când victima se simte bine și pentru a-și recăpăta poziția de superioritate încearcă să doboare prin vorbe.
- Victima se izolează și nu mai socializează cu cei din jur, pentru că stima de sine este foarte scăzută și interacțiunea face persoana respectivă să devină anxioasă.
Conform Dr. MacDermott, abuzatorul nu este neapărat „o persoană rea”, dar are la rândul lui anumite probleme care îl fac să se comporte răutăcios. El poate avea la rândul lui depresie sau poate fi dependent substanțe ilicite.