Dacă știi pe cineva care are un partener agresiv, cu siguranță ai vrut cel puțin o dată să îți iei prietena și s-o înfășori într-o pătură s-o duci într-un loc sigur, iar în acest timp să-i spui partenerului ce crezi cu adevărat despre el și cât de furioasă ești, dar nu poți face acest lucru.
Termenul de „abuz domestic” era aplicat până nu demult doar celor care erau maltratați fizic, dar în ultimii ani, au început să fie recunoscute și forme de abuz precum cel verbal, emoțional sau sexual. De cele mai multe ori, se crede că victimele sunt femei, dar în 2017, peste 713000 de bărbați, numai din Marea Britanie, au întocmit plângeri penale împotriva soțiilor, deci oricine poate fi victima abuzului, indiferent de gen, vârstă sau pătură socială.
Există foarte multe semne de violență domestică, dar victimele recunosc cu greu situația în care se află, deoarece în public, agresorii pozează în partenerii perfecți. Dacă te gândești că ești chiar tu victima abuzului, încearcă să îți dai seama dacă următoarele situații ți se aplică:
- Partenerul te acuză tot timpul de violența lui și certurile voastre;
- Partenerul neagă cu fiecare ocazie că ar fi abuziv;
- Partenerul te izolează de prieteni și familie;
- Partenerul îți interzice să mergi la muncă, școală sau evenimente sociale;
- Partenerul îți solicită non-stop atenția;
- Partenerul te acuză că ai aventuri;
- Partenerul îți spune cu ce să te îmbraci, te critică mereu și îți spune unde să te duci, cum să te porți și ce să gândești;
- Partenerul îți controlează finanțele.
Toate cele de mai sus au legătură cu abuzul emoțional, caz în care victimelor le este foarte greu să realizeze ce se întâmplă de fapt și din cauza felului de a fi al partenerului, victima se acuză pe sine și chiar dacă observă anumite semne, continuă să nu le creadă. Cei care abuzează pot fi foarte puternici și manipulativi, iar tu să te simți la capătul puterilor, deoarece comportamentul lor este impredictibil.
Următoarele comportamente de intimidare trebuie să-ți dea de gândit:
- Ești amenințată de către partener;
- Partenerul îți distruge bunurile personale;
- Partenerul îți invadează spațiul personal;
- Partenerul te amenință că se va sinucide sau că va face rău copiilor;
- Îți controlează e-mail-urile, sms-urile și orice scrisoare sau pachet primești;
- Te urmărește peste tot.
De asemenea, chiar și în relațiile stabile, poate avea loc unul sau mai multe abuzuri sexuale. Această formă se poate întâmpla oricui și faptul că are loc într-o relație așa zis stabilă, nu este o scuză. Unele victime ale abuzului sexual nu vor recunoaște la ce sunt supuse, considerând că este ceva normal într-o relație, dar acest comportament agresiv nu are justificare, indiferent de genul relației, hainele pe care le poartă cineva sau ce a făcut în trecut.
Dacă nu te simți bine făcând ceva, n-ar trebui să te simți obligată să participi, așa că gândește-te bine dacă:
- Partenerul te-a atins vreodată în vreun fel în care ai fi preferat să n-o facă;
- Ai primit cereri sexuale nedorite;
- Te-a rănit vreodată în timpul actului sexual;
- Te-a presat să faceți sex neprotejat;
- Te-a obligat să întrețineți relații sexuale.
Dacă te identifici în vreuna dintre situațiile de mai sus, este foarte important să-ți dai seama cum poți obține ajutor, deoarece există câteva organizații non-profit care acționează în această direcție și instituțiile statului sunt alături de tine dacă ai nevoie de protecție.
Din punctul de vedere al unui membru al familiei sau al unui prieten, este foarte greu de știut ce să faci, să zici sau cum să ajuți, dar dacă cineva ți se destăinuie:
- ascultă și nu învinovăți persoana respectivă;
- ține cont de faptul că îți trebuie mult curaj și tărie de carcter să vorbești cu cineva despre abuzuri;
- oferă timp persoanei respective să spună tot ce are pe suflet și nu o forța să-ți zică mai mult decât îi vine natural;
- conștientizează că ai în față o persoană speriată, care se află într-o situație dificilă;
- spune-i că nimeni nu merită să fie amenințat sau bătut, în ciuda a orice ar spune abuzatorul;
- oferă-ți prietenia necondiționată și încurajează persoana care se destăinuie să își exprime liber sentimentele, dar las-o să ia propriile decizii;
- nu-i spune să iasă din relație dacă nu este pregătită;
- întreab-o dacă a fost abuzată fizic, caz în care vă puteți duce împreună la spital să scoateți un certificat medico-legal;
- ajut-o să raporteze abuzul oficialităților;
- fii pregătită să oferi informații despre organizațiile și instituțiile care o pot ajuta.