Iată mai jos câteva motive care te vor convinge să încerci să renunţi la tampoane:
1. Reduci expunerea corpului tău la substanţele chimice
Majoritatea tampoanelor convenţionale sunt fabricate dintr-o combinaţie de bumbac şi mătase artificială (în engleză, rayon) un material sintetic derivat din lemn. Mătasea artificială conţine dioxină, un produs chimic ce este format ca un produss secuntar în timpul procesului de fabricare a mătasei artificiale.
Environmental Protection Agency (Agenţia pentru Protecţia mediului) spune că dioxina poate fi un agent cangerigen pentru oameni şi, în cantităţi mari, ţi-ar putea afecta fertilitatea şi sistemul imunitar.
2. Mai multe bacterii "bune" rămân în interiorul vaginului tău
Tampoanele interne sunt concepute pentru a fi puternic absorbante, ceea ce este - evident - un lucru bun. Dar pe lângă faptul că tampoanele absorb sângele, aceste produse de igienă intimă absorb şi bacteriile "bune" de care vaginul tău are nevoie pentru a menţine un ecosistem sănătos, explică Elisa Ross, medic specialist obstetrică - ginecologie de la Cleveland Clinic Women's Health Institute.
Acest lucru poate modifica pH-ul vaginului tău, ceea ce ar putea creşte riscul tău de a face infecţii vaginale.
3. Mirosul are prea puţine şanse să mai fie o problemă
Tampoanele interne previn mirosurile neplăcute mai bine decât absorbantele, dar aceste produse tot au potenţialul de a duce la apariţia mirosului neplăcut. În cele din urmă, sângele se scurge în jos, până la capătul tamponului, aproape de exterior, explică ginecologul citat.
4. Mai puţine crampe menstruale
Unele femei devodate utilizării cupei menstruale spun că au crampe mai uşoare după ce au renunţat la tampoanele inerne. Deşi nu există dovezi solide care să susţină afirmaţia de mai sus, ideea de a avea un disconfort abdominal redus nu e de neconceput.
"Este posibil ca, având un obiect [precum cupa menstruală] în vagin, acesta să aplice o presiune care scade durerea şi crampele menstruale, dar asta nu este o garanţie", spune Elisa Ross, medic ginecolog. Chiar şi aşa, dacă te confrunţi cu dureri mari în timpul menstruaţiei, ai putea încerca să găseşti o alternativă la tampoanele interne.
5. Vei deveni mai atentă la ceea ce îţi transmite corpul tău
Alternativele la tampoane, cum ar fi cupa menstruală, pot fi o oportunitate de a învăţa mai multe despre ciclul tău menstual - şi de a deveni mai confortabilă cu corpul tău.
"Atunci când ai o cupă menstruală, poţi vedea textura sângelui, nivelul de coagulare, culoarea şi mirosul. Acestea sunt toatte lucrurile pe care femeil din trecut au fost nevoite să le recunoască şi să le îmbrăţişeze", spune Dr. Siva Mohan, fondatoarea Svastha Health, un cabinet medical particular de Ayurveda, din Long Beach, California.
6. Nu mai ai parte de momentele acelea ciudate, când spui "Am nevoie de un tampon"
Spre deosebire de tampoanele interne, o cupă menstruală pote dura până la 10 ani dacă ai grijă şi o cureţi în mod corespunzător. Nu te vei mai trezi în prima zi a menstruaţiei tale, panicându-te că, din nou, nu ai niciun tampon în baie sau în geantă.
7. Mai fericită, per total, când eşti la menstruaţie
Dar cu toate avantajele potenţiale care vin odată cu renunţareala tamponele tal interne, calvarul lunar al zilelor de menstruaţie poate să fie un pic mai uşor de îndurat.
Un studiu din publicaţia Journal of Women's Health a comparat preferinţele utilizatorilor în materie de tampoane, absorbante şi cupe menstruale, iar rezultatul a fost că mai multe femei preferă să folosească, în general, cupe menstruale, scriu cei de la rodalesorganiclife.com.