Acest sos îndrăgit se află pe primul loc în topul alimentelor care pătează dinţii, potrivit stomatologului Tariq Idrees. În mod surprinzător, pe listă se află şi vinul alb, la fel de dăunător pentru aspectul dinţilor precum vinul roşu.
"Regula de bază pe care o folosesc când îmi sfătuiesc pacienţii să evite anumite alimente este aceea de a elimina orice aliment sau băutură care ţi-ar păta, în mod obişnuit, hainele. Dacă un aliment lasă o pată pe un tricou alb, îţi va păta şi dinţii. Aşadar, evită alimentele acide, bogate în culoare. Acestea conţin, de regulă, taninuri, care lasă un strat de culoare pe dinţii tăi", a explicat stomatologul.
Poţi, potrivit specialistului, să reduci efectele acestor alimente curăţându-ţi dinţii după ce ai mâncat, însă acest proces nu face decât să îndepărteze între 50 şi 60% din pete.
Printre alte alimente pe care trebuie să le eviţi dacă vrei să îţi păstrezi dantura impecabilă se numără şi sosul de soia, oţetul balsamic, preparatele indiene, ceaiurile din fructe, sosurile pentru paste, murăturile, sucurile acidulate, îngheţata pe bază de apă şi toate tipurile de fructe de pădure.
Pentru a evita pătarea dinţilor, stomatologul recomandă să consumi legume verzi înainte de a mesteca preparate pe bază de sosuri de roşii. Astfel se formează un film protector care fereşte dantura de efectele acestor alimente. În plus, specialistul sugerează să foloseşti paiul când bei sucuri acidulate.