Iată care sunt cele mai des întâlnite simptome ale deficienței de vitamina D.
1. Osatură slăbită
Calciul și vitamina D sunt cunoscute de mult, datorită proprietăților pe care le au și a nutrienților pe care le oferă oaselor. Calciul este absorbit de intestinul subțire cu ajutorul vitaminei D și lipsa acesteia duce la oase slăbite. Cei care nu obțin suficientă vitamină solară simt dureri de oase, slăbiciunea mușchilor și riscă să facă osteoporoză. Este foarte important să menții un nivel optim al vitaminei D, principalele surse fiind lumina solară, o dietă sănătoasă și suplimentele alimentare.
2. Deformarea picioarelor
Din moment ce vitamina D facilitează absorbția de fosfor și calciu prin digestie, aceasta este foarte folositoare când vine vorba despre probleme ale oaselor, de oriunde din corp. Lipsa calciului din oase duce la modificarea structurii osoase și deformarea în special a extremităților. Printr-un aport mărit de vitamina D, sub formă de suplimente sau expunere la soare, oricine poate menține nivelul optim de calcifiere a oaselor și celuleor. Vitamina D poate fi folosită pentru a controla sau preveni durerile cronice de picioare, mai ales cele care au legătură cu osteoporoza, artrita, încheieturile inflamate și tendoanele.
3. Cancer colo-rectal
Studiile au demonstrat că expunerea precară la soare, deci lipsa vitaminei D din celule, duce, treptat, la dezvoltarea cancerului colo-rectal, deoarece cantitatea din această vitamină influențează supraviețuirea și creșterea celulelor canceroase, iar o cantitate suficientă este asociată cu supraviețuirea pacienților bonavi de cancer. Cu toate acestea, sunt însă necesare mai multe teste pentru a verifica dacă suplimentele alimentare ar putea preveni sau reduce acest tip de afecțiune.
4. Depresie
Societatea modernă se învârte în jurul locurilor de muncă ce presupun statul la birou o zi întreagă și toată lumea stă peste program. Oamenii au tendința să petreacă mai multe ore în fața calculatorului decât plimbându-se în aer liber și chiar când au timp liber, preferă să se uite la televizor stând pe canapea sau să joace jocuri video. Însă soarele joacă un rol foarte important în zâmbete, pentru că lipsa de lumină este cea care dă o stare de spirit negativă. Cu cât mai mult stă cineva între 4 pereți cu atât mai trist devine și remediul este să petreacă mai mult timp afară, la aer, unde poate găsi mai multe activități de făcut, ca să rămână sănătos. În plus, dacă timpul sau sănătatea nu permit cuiva să iasă din casă, se pot cumpăra aparate speciale, care imită lumina solară.
5. Probleme de piele
Lipsa vitaminei D duce la scăderea sistemului imunitar și creșterea riscului de psoriazis, iar expunerea controlată la razele ultraviolete este un mod eficient de a trata psoriazisul, acneea și alte afecțiuni de piele. Deși este plăcut să stai la soare, trebuie să ții mereu minte să te dai cu cremă de protecție solară, ca să nu te alegi cu arsuri solare sau melanom.
6. Surplus de greutate
Vitamina D și leptina controlează kilogramele, dar slăbiciunea mușchilor, durerile de oase și deformarea membrelor duce la surplus de greutate din cauza faptului că nu se mai pot arde caloriile acumulate. Leptina produsă de celulele grase trimite către creier un semnal de avertizare că este plin, în timp ce vitamina D ajută acest semnal să fie transportat până la creier, dar lipsa acestora face pe cineva să nu se sature și să mănânce peste măsură. Echilibrul se poate restabili prin plimbări lungi afară și menținerea unei diete sănătoase care să includă pește spadă, ton, somon, gălbenușuri de ou, lapte, pâine integrală, iaurt simplu, suc de portocale și probiotice.
7. Degradare cognitivă
Studiile recente au arătat că degradarea cognitivă și demența sunt pe lista afecțiunilor cauzate de lipsa vitaminei D, iar pentru că receptorii săi sunt extinși în creier și țesuturi, aceste efecte adverse sunt resimțite mai ales la bătrânețe. În 2015 a fost efectuat un studiu pe 60000 de persoane, de pe urma căruia s-a tras concluzia că cei din emisfera nordică, în comparație cu locuitorii din emisfera sudică, au un risc crescut de a dezvolta demență.
Cum tratezi deficiența de vitamina D
Există trei mari surse de vitamina D: razele solare UVB, o dietă sănătoasă și suplimentele alimentare, dar trebuie să ai grijă la anumite lucruri dacă vrei să fii sănătoasă în continuare. Adevăratul pericol îl reprezintă expunerea prelungită la soare, care cauzează cancer de piele. Așadar urmează o rutină de protecție solară prin aplicarea unor creme cu factor de protecție ridicat, poartă haine care să te protejeze și mergi pe la umbră, pe cât posibilul.
Dacă alegi suplimentele alimentare, ține minte că dozajul depinde de testele analizelor tale și de recomandările medicilor. Deși o doză de 30ng/ml este considerată adecvată, nu-ți risca sănătatea și consultă un specialist înainte de a lua orice pastilă. Excesul de vitamina D poate duce la efecte negative dacă se acumulează în celule.
Ce se întâmplă cu organismul tău dacă nu stai suficient la soare
Când stai la soare, organismul tău începe să producă vitamina D, care joacă un rol foarte important în funcționarea organelor și a țesuturilor. Potrivit unui studiu recent, aproape 40% dintre americani au deficiență de vitamina D, iar cei care evită să stea la soare sau stau prea puțin suferă de diverse consecințe negative.