Când vine vorba de depozitarea alimentelor, te confrunţi cu sfaturi contradictorii din diverse surse, însă specialiştii trag un semnal de alarmă cu privire la păstrarea cartofilor în frigider.
Ai, probabil, impresia că dacă păstrezi alimentele la rece faci alegerea corectă, întrucât rolul frigiderului este, până la urmă, de a le feri de influenţa factorilor de mediu.
Dacă eşti tentată să depozitezi în frigider orice aliment perisabil, specialiştii de la Foods Standards Agency recomandă să eviţi păstrarea cartofilor în aceste condiţii:
"Cel mai important aliment pe care nu trebuie să îl depozitezi în frigider este cartoful. Când este ţinut la frigider, amidonul din cartof se transformă în zahăr. Atunci când sunt copţi sau prăjiţi, aceste zaharuri se combină cu asparagina (n.r. aminoacid neesenţial, ce ajută la echilibrarea sistemului nervos uman) şi dau naştere unei substanţe numite acrilamidă chimică, considerată a fi dăunătoare."
Astfel, cartofii cruzi ar trebui depozitaţi într-un loc uscat şi răcoros, dar NICIODATĂ în frigider!
Ce este acrilamida?
Este un produs chimic utilizat în procese industriale, precum producţia de hârtie, vopsea şi materiale plastice. Urme pot fi găsite în produse de consum, cum ar fi ambalajele produselor alimentare - dar au fost găsite, de asemenea, şi în alimentele propriu-zise.
De ce este periculoasă?
"Studii efectuate pe rozătoare au scos la iveală că expunerea la acrilamidă sporeşte riscul de apariţie a mai multe tipuri de cancer", potrivit cancer.gov.