Este foarte greu să renunți de tot la cafea, deoarece dependența este una atât de natură fizică dar și psihică, iată însă cum ar reacționa corpul tău:
1. Ți se va modifica greutatea
Din cauza stresului acumulat de pe urma renunțării la cafea, care dă un imbold metabolismului și îl face să ardă mai eficient caloriile, atunci când renunți la cofeină s-ar putea să te îngrași un pic. Pe de altă parte, dacă obișnuiai să bei 3 frappuccino pe zi, s-ar putea să slăbești.
2. Va fi mai greu să te concentrezi
Cafeaua îți stimulează sistemul nervos și prin eliberarea de dopamină și adrenalină, activitatea cerebrală sporește și se intensifică circulația sângelui. Ceea ce înseamnă că atunci când nu mai bei cafea, te vei concentra mai greu la muncă și alte activități importante.
3. O să tremuri
Poate părea ceva serios, dar nu este cazul să te îngrijorezi. Tremuratul apare din cauză că sistemul central nervos nu mai este la fel de stimulat, dar spre deosebire de restul simptomelor prezentate în acest articol, doar o mică parte dintre oameni îl experimentează pe acesta, care poate dura până la 9 zile de la ultima cană de cafea.
4. Anxietate
Chiar dacă, de obicei, nu ești o persoană anxioasă, vei avea acum parte de câteva episoade, până ce dispare cofeina complet din sistemul tău. Acest lucru se întâmplă din cauza dezechilibrului chimic din creier.
5. Dureri de cap mai frecvente
Din păcate, durerile de cap sunt un efect advers al eliminării cofeinei, deoarece vasele de sânge încep să se lărgească și acest lucru sporește cantitatea de sânge care ajunge la creier. Însă de îndată ce organismul se adaptează fluxului de sânge, durerile dispar, însă până atunci, acestea își pun amprenta asupra activității tale zilnice.
6. Energie scăzută
Unul dintre motivele pentru care ai devenit dependentă de cofeină este că îți oferă un plus de energie, dar acest efect durează doar aproximativ 5 ore, de aceea și bei mai mult de 1 ceașcă pe zi. Majoritatea celor dependenți de cafea se simt imediat obosiți când renunță la ea, dar există alte metode de a-ți reface rezervele de energie.
Cum preîntâmpini efectele nocive ale renunțării la cafea
1. Redu treptat consumul de cafea
În loc să renunți dintr-o dată de tot la cafea, încearcă să diminuezi treptat porțiile sau numărul acestora, ceea ce merge mai bine dacă ai pe cineva alături în tot acest proces. În acest timp vei fi un pic stresată că nu mai primești atât de multă cofeină pe cât erai obișnuită, dar trecerea va fi suportabilă.
2. Hidratează-te
Este foarte important să te hidratezi cum trebuie și să bei câte un pahar de apă în fiecare oră, apoi să înlocuiești cana de cafea cu una de ceai și să-ți faci un nou obicei din a sorbi ceva sănătos în fiecare dimineață.
3. Fă sport și odihnește-te
Când renunți la cafea, trebuie să-ți refaci altfel rezervele de energie și poți adăuga 10 minute de alergare prin cartier sau câteva exerciții cu greutăți. Toate acestea sunt bune pentru menținerea corespunzătoare a circulației și te vor păstra activă, dar nu uita să-ți iei timpul necesar pentru a te odihni.
4. Schimbă-ți dieta
Când vrei să renunți la cofeină ar trebui să te gândești și la introducerea unui stil de viață mai sănătos, printre care o dietă bogată în fibre, care să preîntâmpine constipația, deci ar trebui să consumi mai multe fructe și legume. Un surplus de fibre îți va oferi și energia la care tânjești atât de mult, dar și antioxidanți care vor lupta cu efectele adverse ale retragerii cofeinei din sistemul tău.
Ce se va întâmpla dacă nu vei mai bei cafea
Cafeina este o substanță care creează dependență și adesea, băutorii de cafea sunt foarte diferiți dimineața la prima oră, înainte de a-și bea prima ceașcă, iar dacă te numeri printre ei, știi deja câteva dintre efectele adverse ale acestei băuturi.