Ea recomandă cumpărarea de alimente eco, organice și procesarea la minimum a alimentelor, întrucât așa sunt mai sănătoase. Aditivii se găsesc în cele mai multe produse cumpărate de la magazin și sunt chimicale adăugate cu diverse scopuri: pentru a schimba culoarea, gustul, mirosul, textura sau pentru a păstra alimentele proaspete pentru mai mult timp. Când citești eticheta unui produs acestia sunt trecuți sub forma de combinații între numere sau cu denumirea lor întreagă, iar unele produse conțin doar unul, pe când altele au mai mulți. Întrebarea este cât de sănătoși sunt de fapt.
Toți aditivii care se găsesc la ora actuală în mâncare au fost testați de organisme mondiale ale sănătății și sunt considerați ca fiind sănătoși. Totuși, unii oameni sunt sensibili la aditivi și fac chiar alergii alimentare sau complicații precum:
- diaree;
- dureri de stomac;
- astm;
- nas înfundat sau curgător;
- sinuzite;
- iritații;
- mâncărimi ale pielii.
Asta se întâmplă pentru că atunci când testează aditivii o fac pe animale și eventual doar pe câteva persoane și nu testează efectele pe termen lung ale diverselor substanțe. Într-adevăr, riscurile consumului de aditivi sunt mai mici decât cele de a face salmonela sau alte maladii de la alimente neîntreținute corespunzător, dar sunt încă foarte multe întrebări fără răspuns, cum ar fi ce se întâmplă la consumul de combinații între aditivi și care sunt efectele lor pe termen lung, pentru că se știe deja că dacă mănânci prea mulți îți îngreunezi ficatul.
Așadar, sunt recomandați următorii 5 pași pentru reducerea consumului de aditivi:
1. Cumpără natural - alimentele organice, eco, cumpărate de la țăranii din piață sau companii special acreditate, conțin mult mai puțini aditivi sau chiar deloc decât mâncarea convențională, ce se găsește pe rafturile supermarketurilor, pentru că singurul moment când sunt adăugați este la cultivarea fructelor și legumelor, pentru a le proteja de dăunători sau dacă este cerut prin lege acest lucru.
2. Cumpără proaspăt - cumpără alimente proaspete și evită-le pe cele congelate sau semi-preparate, pentru că așa vei avea singuranța că știi ce mănânci și ce pui în mâncarea ta, siguranță pe care nu o găsești la conservă. Asigură-te doar că speli totul înainte, pentru a elimina eventualele pesticide și dacă trebuie neapărat să cumperi ceva ambalat verifică să nu aibă zahăr sau altceva mai rău.
3. Citește etichetele - uită-te la etichetă și verifică informațiile nutriționale, alege produse care nu au aditivi alimentari adăugați, dar ține minte că alimentele care au inscripționat „preservative free” sau „no added preservatives” pot conține ingrediente deja conservate.
4. Evită mâncarea procesată - mâncarea procesată conține, de obicei, mai mulți aditivi decât alimentele organice sau crude.
5. Gătește singură - marea majoritate a ceea ce se găsește pe piață poți prepara singură, acasă, cum ar fi variante mai sănătoase de burger, cartofi dietetici, pui, pizza și altele.
Să mănânci sănătos și să eviți aditivii este ușor, dacă știi cum s-o faci.