Demisexualitatea poate fi localizată în spectrul sexualităţii umane la mijloc, între asexual şi sexual. Ce înseamnă să fii demisexual? Un demisexual nu simte atracţie sexuală dacă nu are o legătură puternică emoţională cu un potenţial partener.
Demisexualul nu percepe atracţia primară, legată de calităţi externe ale unei persoane, cum ar fi înfăţişarea sau stilul. Spre deosebire de asexuali, însă, demisexualii trăiesc atracţia secundară, ca rezultat a unei legături puternice cu partenerul.
Un demisexual se defineşte ca fiind o persoană care nu simte atracţia sexuală în baza caracteristicilor fizice, dar poate dezvolta atracţie sexuală în baza unei legături emoţionale sau mentale.
Olivia Davis, un alt demisexual, explică: "Demisexualitatea este despre dorinţă şi excitare, nu doar despre sex şi cu cine îl faci. Nu numai că sunt interesată să fac sex doar cu oamenii pe care îi iubesc, ci simt o lipsă a dorinţei şi atracţiei sexuale faţă de oricine altcineva. Acea absenţă mă face pe mine demisexual."
Din moment ce nu simte atracţie sexuală decât pentru parteneri de care se simte legat emoţional, demisexualul nu vede utilitatea filmelor pentru adulţi şi nu poate urmări un astfel de film pentru a-şi stimula libidoul.
Pentru un demisexual, formarea unei relaţii amoroase este un proces dificil, plin de confuzii şi uneori exasperant, deoarece poate trece drept prietenie iniţial, transformându-se ulterior într-o atracţie sexuală puternică.
Cu toate acestea, formarea unei legături emoţionale cu un demisexual nu garantează apariţia dorinţei sexuale. Legătura emoţională este pur şi simplu o condiţie pentru ca dorinţa sexuală să se poată manifesta, în cazul demisexualităţii.
Ce sunt demisexualii: Cum îţi dai seama dacă şi tu eşti unul
Cunoşti, deja, termeni precum heterosexualitate, homosexualitate, bisexualitate, lesbianism sau asexualitate, însă aceştia nu sunt singurii termeni care pot defini sexualitatea individului. Într-o situaţie care generează multă confuzie se află, probabil, şi demisexualul.