Încearcă unele dintre aceste tratamente naturiste dacă vrei să scapi de mâncărimea capului și să ai o piele și un păr mai sănătoase.
Ce înseamnă dacă te mănâncă scalpul
Este un sentiment destul de neplăcut să-ți vină să-ți desprinzi pielea din cap, iar acest lucru este adesea însoțit de inestetica mătreață, ce poate fi cauzată de psoriazis, eczeme, infecții fungice, diabet, dermatită sau piele uscată. Nu intra în panică dacă te mănâncă scalpul, deoarece există și remedii naturale ce te ajută să scapi de această problemă enervantă.
Remedii
1. Oțet de mere
Folosirea zilnică a șampoanelor din comerț, a balsamului de păr și a altor produse cosmetice, cauzează acumularea de reziduri, iar acidul acetic din oțetul de mere luptă cu bacteriile și ciupercile ce apar în acest mediu aglomerat. Diluează 2-3 linguri oțet de mere într-un pahar cu apă caldă și masează-ți capul cu această substanță după ce te-ai spălat pe cap. Las-o să acționeze câteva minute, apoi clătește-te cu apă din abundență.
2. Aloe vera
Pielea uscată este unul dintre motivele care contribuie la mâncărimea capului, dar aloe vera are proprietăți hidratante și antimicrobiene, așa că poți să te masezi pe cap cu gelul dintr-o frunză de aloe, să-l lași să acționeze timp de 20 minute, apoi să te clătești cu apă călduță. Aplică-ți această mască de două ori pe săptămână, până observi îmbunătățiri.
3. Ulei din arbore de ceai
Uleiul din arbore de ceai are puternice proprietăți anti-inflamatorii și antimicrobiene și de aceea are efect împotriva mâncărimii capului. De asemenea, el combate ciupercile și virușii ce cauzează mătreața și un scalp cu probleme. Adaugă câteva picături în șamponul tău obișnuit și folosește-l astfel până ce problema dispare.
4. Ulei de cocos
Uleiul de cocos este o altă soluție naturală de a te hidrata și a scăpa de mâncărimea capului și trebuie doar să încălzești ușor uleiul, să-l masezi pe scalp și să-l aplici pe tot părul de două ori pe săptămână. Uleiul va hrăni scalpul iritat și îți va înfrumuseța părul.
5. Miere naturală
Mierea are proprietăți antimicrobiene și conține vitaminele B2 și B5, care tratează pielea inflamată. Pentru a face în casă o mască de păr naturală, amestecă 9 părți de miere cu 1 parte de apă, spală-te pe cap și cât este încă ud, masează-te cu această soluție timp de 2-3 minute, apoi acoperă-ți părul cu un prosop curat și lasă-l așa 3 ore înainte de a clăti bine.
6. Ulei de măsline
Masează-te pe cap cu o cantitate mică de ulei, apoi acoperă-te cu o cască de duș și lasă-l să acționeze între 4-6 ore sau peste noapte. Spală-te pe cap cu un șampon natural și acest remediu îți va hrăni scalpul, îl va hidrata și te va scăpa de mâncărimi.
7. Avocado și banane
Pasează două banane și 1 avocado, apoi dă-te cu această mixtură pe cap și las-o să acționeze 30 de minute înainte de a te clăti doar cu apă. Aceste remediu te scapă de mâncărimi, face părul să crească mai repede, îl face să strălucească în mod natural și să miroasă foarte frumos.
8. Masaj
Periază-ți părul în mod regulat și fă-ți periodic masaj de scalp cu mișcări ușoare, circulare. Acest lucru va accelera circulația sângelui, va îndepărta celulele de piele moartă și va stimula rădăcina. Ideal ar fi să te piepțeni înainte de a face baie, tocmai pentru a înlătura celulele de piele moartă și a pregăti scalpul de curățare.
9. Curăță-ți peria și pieptănul
Uneori, problema capului care te mănâncă are de-a face cu igiena personală, deci mai bine eviți să împrumuți peria sau pieptănul altcuiva și le cureți periodic pe ale tale, ca să eviți dezvoltarea bacteriilor ce-ți atacă părul și pielea.
10. Sport
Exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sanguină, ceea ce înseamnă că celulele din organism primesc mai mult oxigen și mai multe elemente nutritive, deoarece o bună circulație a sângelui reduce inflamațiile asociate cu mâncărimea scalpului.
Aceste remedii s-au dovedit a fi utile mai multor persoane, dar dacă pe lângă mâncărime mai apar și umflături, dureri sau usturimi, ar fi bine să consulți un dermatolog.
Ce trebuie să faci dacă te mănâncă scalpul
Foarte multă lume se confruntă cu această problemă ce cauzează iritații și disconfort și printre factorii care o provoacă se numără mătreața, pielea capului uscată, dermatita și alte probleme medicale, dar din fericire, există câteva remedii pe care le poți încerca înainte de a merge la doctor.